Preskocit navigáciu

Pod afganským nebom


Pod afganským nebom

Po desaťročí pôsobenia slovenských vojakov v misii ISAF Afganistan nastala v roku 2014 záverečná fáza pôsobnosti príslušníkov OS SR v tejto misii. Ukončenie misie ISAF Afganistan pripadlo na príslušníkov 22. rotácie od 19. 6. 2014 pod vedením veliteľa plukovníka Zoltána Iboša.

V misii ISAF mali účasť zo Slovenska: strážne jednotky, ženijné jednotky, jednotky OMLT, jednotky SOTU, jednotky SOAG, jednotky MSF SFAT, jednotky vojenskej polície, jednotliví príslušníci OS SR pôsobiaci v tunajších medzinárodných veliteľstvách... a národné podporné prvky (NSE). V súčasnosti je väčšina slovenských vojakov sústredená na plnenie úloh na medzinárodnej vojenskej leteckej základni Kandahár (KAF), kde v spolupráci s koaličnými vojskami vykonávajú svoje operačné úlohy.

Do histórie misie ISAF za nezmazateľne zapísali tisícky príslušníkov OS SR. Symbolom slovenskej základne v KAF-e bola spoločenská budova - tzv. Slovak House, ktorú vybudovali z dreva šikovní slovenskí vojaci (najmä zo ženijnej jednotky). Tento priestor sa stal reprezentačným priestorom pre mnohé rotácie slovenských jednotiek. Bol miestom prijímania zahraničných návštev, miestom nespočetných porád jednotiek, bol aj bohoslužobným priestorom, kde sa slávili bohoslužby pre slovenských vojakov.

Príslušníci 22. rotácie ISAF dostali za úlohu ukončiť misiu ISAF a s tým je spojená aj postupná likvidácia slovenskej základne v rámci vojenského letiska Kandahár. Prvou „obeťou“ likvidácie sa stal práve Slovak House. S úctou k práci predchádzajúcich rotácií slovenských vojakov pred likvidáciou vzácnej budovy boli sňaté a pripravené k presunu späť do vlasti všetky pamätné tabule slovenských vojakov misie ISAF. Všetkým za ich prácu a nasadenie patrí veľká vďaka a uznanie.

Priestorom pre slávenie slovenských bohoslužieb pre slovenského „padreho“ a slovenských vojakov sa teraz tak stáva jednoduchý priestor pod afgánskym nebom, kde sa modlíme a s úctou spomíname aj na slovenské obete misie ISAF: Daniela Kavuliaka, Patrika Fraštiu a Edmunda Makovníka. Títo priniesli obetu najväčšiu a my nechceme na nich zabudnúť.


Pod afganským nebomPod afganským nebomPod afganským nebomPod afganským nebomPod afganským nebomPod afganským nebomPod afganským nebomPod afganským nebomPod afganským nebomPod afganským nebom

Autor: npor. ThDr. Slavko Ganaj, PhD. , Foto: SLOVCON ISAF - Dátum: 06.08.2014
Čítanosť: 7337
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share