Preskocit navigáciu

Legendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskoch


Legendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskoch

Tradičné stretnutie priaznivcov historických motorových vozidiel a vojenskej histórie Slovenské piesky, nad ktorým prevzal záštitu minister obrany SR Martin Glváč, vyvrcholilo v sobotu 9. augusta vo Vojenskom výcvikovom priestore Záhorie rekonštrukciou bojov z 2. svetovej vojny, dynamickou prehliadkou vozidiel a ich oceňovaním.

Pohár ministra obrany Martina Glváča odborná komisia udelila Tatra klubu 141 Bratislava za tank T-34, ktorý sa stal jedným zo symbolov víťazstva nad fašizmom. Pohár náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíka Milana Maxima získalo združenie priaznivcov vojenskej historickej techniky Old Duty Trucks z Nového Mesta nad Váhom za americké obojživelné vozidlo DUKW 353, ktoré sa stalo známym najmä z obdobia vylodenia spojencov v Normandii.

Na 6. ročníku Slovenských pieskov, ktoré sa konali pri príležitosti 70. výročia Slovenského národného Povstania, si asi 8-tisíc divákov mohlo pozrieť okolo 200 kusov techniky od ich majiteľov z Česka, Poľska, Rakúska, Švajčiarska, Maďarska, Bulharska či Slovenska. Motívom historickej rekonštrukcie bojov bol ústup nacistických vojsk cez juhozápadné Slovensko a ich porážka Červenou armádou podporovanou slovenskými partizánmi. Divákov zaujali aj ukážky aktuálnej výzbroje a techniky 13. mechanizovaného práporu z Levíc, prelet lietadiel L-39, bojové vozidlá Vojenského technického a skúšobného ústavu Záhorie či exponáty Vojenského historického ústavu. Ťažisko z logistického zabezpečenia bolo na vojakoch z Multifunkčného práporu Hlohovec.

„Podporovať historické povedomie našich občanov týkajúce sa vojenských tradícií je nielen naša povinnosť v zmysle zákona, ale je to aj naša hrdosť. O to viac, že na Slovenských pieskoch sa návštevníci mohli stretnúť a aj sa porozprávať s vojakmi našich ozbrojených síl a mohli sa zoznámiť aspoň s časťou našej techniky a výzbroje,“ povedal na Slovenských pieskoch náčelník Štábu podpory operácií Generálneho štábu OS SR brigádny generál Daniel Zmeko.


Legendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskochLegendárny tank T-34 zabodoval na Slovenských pieskoch

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 11.08.2014
Čítanosť: 7180
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share