Preskocit navigáciu

Pietna spomienka na obete okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy


Pietna spomienka na obete okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy

Na bratislavskom Šafárikovom námestí, pri pamätnej tabuli na historickej budove Univerzity Komenského, sa dnes 21. augusta uskutočnila pietna spomienka pri príležitosti 46. výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa v roku 1968.

Na spomienkovom podujatí sa zúčastnili poslanci Národnej rady SR, náčelník Kancelárie prezidenta generálporučík Marián Áč, za rezort ministerstva obrany 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálmajor Pavel Macko, veliteľ Veliteľstva posádky Bratislava plukovník Ján Marek, ďalej zástupcovia diplomatického zboru akreditovaného na Slovensku, zástupcovia miestnej samosprávy, rektor Univerzity Komenského prof. Karol Mičieta, predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Anton Srholec a mnohí ďalší hostia, ktorí si prišli pripomenúť smutné udalosti a vzdať poctu obetiam okupácie z 21. augusta 1968.

Zúčastnených v mene Ministerstva obrany SR pozdravil generálmajor Pavel Macko, ktorý vo svojom úvodnom príhovore pripomenul smutné udalosti, ktoré zasiahli hlboko do osudov slovenského národa a ktoré zostanú natrvalo súčasťou našej histórie.
„S tichou pietou a hlbokou úctou vzdávame poctu všetkým tým, ktorí túžbu po spravodlivosti a nezávislosti povýšili nad vlastný život. Vysoko si vážime všetkých, z ktorých hrdinstva a príkladu čerpáme poučenie a silu pri prekonávaní rôznych prekážok moderného sveta, pri formovaní duchovného zázemia našich ozbrojených síl. Naše tradície nás vedú a vždy budú viesť k obrane najvyšších ľudských hodnôt. Odkaz tejto okupácie nás núti k zamysleniu sa nad výzvami a povinnosťami dneška. Nech sú pre nás títo hrdinovia vzorom svojou statočnosťou, odvahou a vzdorom,“ povedal generálmajor Macko vo svojom príhovore.

Vence hostí k pamätnej tabuli, venovanej obetiam vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie, položili príslušníci Čestnej stráže OS SR za melodického sprievodu hudobníkov bratislavskej vojenskej hudby.
Spomienkové stretnutie zorganizovali zástupcovia Konfederácie politických väzňov Slovenska, spoločne s bratislavskou Univerzitou Komenského a neziskovou organizáciou Camera Obscura.


Pietna spomienka na obete okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvyPietna spomienka na obete okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvyPietna spomienka na obete okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvyPietna spomienka na obete okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvyPietna spomienka na obete okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvyPietna spomienka na obete okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvyPietna spomienka na obete okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvyPietna spomienka na obete okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvyPietna spomienka na obete okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy

Autor: VepBA , Foto: VepBA - por. Lenka Zvalová - Dátum: 21.08.2014
Čítanosť: 6280
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share