Preskocit navigáciu

Výstava o Veľkej vojne


Výstava o Veľkej vojne

Štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec a 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Pavel Macko sa vo štvrtok 21. augusta zúčastnili na Bratislavskom hrade na otvorení výstavy: Prvá svetová vojna. Tragédia, ktorá postihla nás všetkých.
„Aj dnes je dôležité uvedomiť si, čo túto tragédiu spôsobilo a aké ničivé mala následky,“ povedal Miloš Koterec o svetovom konflikte, ktorý bol najskôr známy pod názvom Veľká vojna a ktorý si vyžiadal desať miliónov obetí a dvojnásobok zranených. Zároveň ocenil bohatosť a rôznorodosť expozície, ktorá návštevníkom ponúka stovky trojrozmerných exponátov, či listinných dokumentov s odbornými komentármi.

„Realizačný zámer výstavy vznikol pred dvoma rokmi. Vôbec prvý raz v takom veľkom rozsahu spolupracovali na podobnom projekte Slovenské národné múzeum, Slovenský národný archív a Vojenský historický ústav,“ konštatoval riaditeľ Vojenského historického ústavu plukovník Miloslav Čaplovič.

„Je dôležité pripomínať ľuďom všetky dimenzie vojny, hovoriť nielen o vojenských bitkách, ale aj o ničivom vplyve bojov na zázemie a tragédie rodín. Vojna je to najhoršie, čo sa ľuďom môže stať a aj prvá svetová vojna je pre nás všetkých aj dnes obrovským mementom,“ zdôraznil generálmajor Pavel Macko.

Výstava na Bratislavskom hrade potrvá minimálne do februára 2015.


Výstava o Veľkej vojneVýstava o Veľkej vojneVýstava o Veľkej vojneVýstava o Veľkej vojneVýstava o Veľkej vojneVýstava o Veľkej vojneVýstava o Veľkej vojneVýstava o Veľkej vojne

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: autor - Dátum: 22.08.2014
Čítanosť: 6279
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share