Preskocit navigáciu

Vojaci piatich armád vystúpili na Kriváň


Vojaci piatich armád vystúpili na Kriváň

Už 19. ročníka Medzinárodného vojenského výstupu na Kriváň, ktorý organizuje Zväz vojakov SR, sa 23. augusta zúčastnili vojaci piatich armád (Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska a USA).

Pri pamätníku hrdinov SNP na brehu Štrbského Plesa sa poklonili ich pamiatke. Prezident Zväzu vojakov SR plukovník v.v. Tomáš Švec a náčelník Strategického centra krízového manažmentu GŠ OS SR brigádny generál Jindřich Joch zdôraznili význam odkazu SNP pre dnešné ozbrojené sily.

Za Zväz generálov SR sa na výstupe zúčastnil bývalý náčelník GŠ OS SR generálporučík v zál. Peter Vojtek. Nechýbala ani početná delegácia amerických ozbrojených síl, ktorú viedli pridelenec obrany USA na Slovensku podplukovník Matthew Atkins a letecký pridelenec podplukovník Andrew Taylor.

Medzi účastníkmi výstupu nechýbali profesionálni vojaci a ich rodinní príslušníci, vojenskí veteráni a vojenskí dôchodcovia zo všetkých kútov Slovenska. Ani nestor vojenského alpinizmu a účastník vojenskej himalájskej expedície plukovník v. v. Ján Matlák. Pre neho bol Kriváň rozcvičkou pred ďalšou expedíciou do najvyššieho horstva na naše planéte. Na vrchole tatranského končiara vysokého 2494,7 metra nad morom sa stretol aj Ordinár OS a OZ SR Mons. František Rábek a generálny duchovný Ústredia ekumenickej pastoračnej služby OS a OZ SR podplukovník Marián Bodolló.
Podľa prezidenta Zväzu vojakov SR plukovníka v. v. Tomáša Šveca sa na tohtoročnom výstupe napriek nie najlepšiemu počasiu, keď pre mnohých bol Kriváň a výhľad z neho zakrytý hmlou, zúčastnilo celkovo 1 050 účastníkov. „Pozitívne je, že sa medzi nimi zvyšuje počet profesionálnych vojakov. V tomto roku najmä z útvarov a zariadení pozemných síl,“ s uspokojením konštatuje Tomáš Švec.


Vojaci piatich armád vystúpili na KriváňVojaci piatich armád vystúpili na KriváňVojaci piatich armád vystúpili na KriváňVojaci piatich armád vystúpili na KriváňVojaci piatich armád vystúpili na KriváňVojaci piatich armád vystúpili na KriváňVojaci piatich armád vystúpili na KriváňVojaci piatich armád vystúpili na KriváňVojaci piatich armád vystúpili na KriváňVojaci piatich armád vystúpili na KriváňVojaci piatich armád vystúpili na KriváňVojaci piatich armád vystúpili na KriváňVojaci piatich armád vystúpili na KriváňVojaci piatich armád vystúpili na KriváňVojaci piatich armád vystúpili na KriváňVojaci piatich armád vystúpili na Kriváň

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 25.08.2014
Čítanosť: 6118
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share