Preskocit navigáciu

Špecialisti KIS začali testovať interoperabilitu


Špecialisti KIS začali testovať interoperabilitu

V dňa 25.8.2014 sa vo výcvikovom priestore armády Spojených štátov amerických Grafenwoehr v Nemecku začal 20. ročník medzinárodného cvičenia interoperability automatizovaných systémov velenia a riadenia Combined Endeavor 2014, ktorého sa tento rok zúčastňuje 23 krajín NATO, 14 krajín PzM a 3 medzinárodné organizácie.

Slovenská republika sa prostredníctvom vojenských špecialistov komunikačných a informačných systémov (KIS) zúčastnila na všetkých ročníkoch cvičenia, ktoré od roku 1995 organizuje americké veliteľstvo USEUCOM. Tohtoročným cieľom slovenskej účasti na cvičení je otestovať a zdokumentovať interoperabilitu jednej z platforiem Mobilného komunikačného systému MOKYS zo vzdialenej lokality v Ružomberku, ktorá simuluje poskytovanie služieb KIS na miestach velenia mechanizovaného práporu, mechanizovanej roty a mechanizovanej čaty. Paralelne s cvičením Combined Endeavor slovenskí rádio špecialisti precvičujú vedenie rádiovej prevádzky v anglickom jazyku v rámci cvičenia Slovak Endeavor.

Na hlavnej operačnej základni v Nemecku Slovenskú republiku reprezentujú príslušníci Základne mobilných KIS, Základne stacionárnych KIS, 5. pluku špeciálneho určenia a veliteľstva pozemných síl pod vedením príslušníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. Na území SR na cvičeniach Combined Endeavor a Slovak Endeavor participujú príslušníci pozemných síl zo Základne mobilných KIS, 13. mechanizovaného práporu Levice, 1. mechanizovanej brigády Topoľčany, práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Rožňava, 2. mechanizovanej brigády Prešov; príslušníci vzdušných síl z brigády velenia, riadenia a prieskumu Zvolen, protilietadlovej raketovej brigády Nitra, vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša Prešov, raketometného oddielu Rožňava a príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia Žilina.


Špecialisti KIS začali testovať interoperabilituŠpecialisti KIS začali testovať interoperabilituŠpecialisti KIS začali testovať interoperabilituŠpecialisti KIS začali testovať interoperabilituŠpecialisti KIS začali testovať interoperabilitu

Autor: mjr. Ing. Zdeněk Horák , Foto: mjr. Ing. Zdeněk Horák, rtm. Ing. Peter Ďurik - Dátum: 28.08.2014
Čítanosť: 5842
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share