Preskocit navigáciu

Zmena vo velení ISAF


Zmena vo velení ISAF

Vo veliteľstve ISAF v Kábule sa dňa 26. augusta 2014 uskutočnil slávnostný akt odovzdania a prevzatia funkcie veliteľa ISAF.

Po viac ako 18. mesiacoch vo velení koaličným silám ISAF a americkým silám nasadeným v Afganistane, americký generál Joseph F. Dunford odovzdal funkciu generálovi John F. Campbell-ovi (USA). Generál Campbell prichádza z pozície zástupcu náčelníka štábu pozemných síl a je to jeho už tretie nasadenie v Afganistane na kľúčovej pozícii (v roku 2011 velil regionálnemu veliteľstvu “Východ” – RC-E). Na slávnostnom akte sa zúčastnilo viac ako 500 politických a vojenských predstaviteľov z Afganistanu, NATO a USA a príslušníkov koaličných síl za prísnych bezpečnostných opatrení. Medzi významnými hosťami nechýbal ani osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Afganistan a šéf misie OSN v Afganistane (UNAMA) pán Ján Kubiš.

Riaditeľ štábu veliteľstva ISAF plk. Ladislav Dovhun so svojim tímom organizačne zabezpečoval prípravu a vykonanie tohto podujatia. Konkrétne jeho ľudia mali na starosti prekladateľskú a tlmočnícku činnosť, vydávanie špeciálnych povolení a vstupov pre účastníkov podujatia, vyhotovenie tlačovín a publikácií pre pozvaných hostí a v neposlednom rade aj celkovú organizáciu slávnostného aktu.

Na veliteľstve ISAF v Kábule v súčastnosti pôsobia štyria príslušníci OS SR. Okrem riaditeľa štábu veliteľstva ISAF plk. Dovhuna tu ďalej pôsobia plk. Slavomír Staviarsky na pozícií náčelníka oddelenia CJ-5 a dvaja príslušníci Vojenskej polície, nrtm. Marián Soroka a rtn. Vladimír Fecura, ktorí zabezpečujú osobnú ochranu a bezpečnosť starších civilných predstaviteľov operácie ISAF (SCR – Senior Civilian Representatives).


Zmena vo velení ISAFZmena vo velení ISAFZmena vo velení ISAF

Autor: plk. Ladislav Dovhun , Foto: HQ ISAF - Dátum: 03.09.2014
Čítanosť: 7855
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share