Preskocit navigáciu

M. Glváč: Slovenská republika na samite NATO deklarovala ochotu ďalej pomáhať v Afganistane, zapojí sa do novej misie po roku 2014


M. Glváč: Slovenská republika na samite NATO deklarovala ochotu ďalej pomáhať v Afganistane, zapojí sa do novej misie po roku 2014

Slovenská republika dnes na prebiehajúcom samite NATO deklarovala ochotu ďalej pomáhať v Afganistane a pristúpiť k novej výcvikovej misii Aliancie - Resolute Support. Uviedol to minister obrany SR Martin Glváč po rokovaní s aliančnými partnermi vo Walese.

„Zatiaľ síce neboli z afganskej strany podpísané príslušné dohody, avšak dnes sme boli informovaní, že obidvaja prezidentskí kandidáti v Afganistane sa k tomuto záväzku hlásia. Po roku 2014 by sa teda mal Afganistan uberať tým smerom, ako bolo dlhodobo plánované, čo potvrdil aj afganský minister obrany, ktorý bol na rokovaní prítomný,“ vysvetlil šéf slovenského rezortu obrany.

Ako ďalej uviedol predpoklad je, že v novej misii by sa v polročných rotáciách striedalo 65 príslušníkov Ozbrojených síl SR. „Samozrejme mandát musí schváliť Národná rada SR,“ zdôraznil minister Glváč.

Ministri obrany dnes na spoločnom rokovaní hodnotili aj celkové doterajšie pôsobenie vojakov v Afganistane. Zhodli sa, že situáciu v tejto krajine si netreba idealizovať, avšak len pokrok vo vzdelávaní domáceho obyvateľstva, je obrovským úspechom. „Pred desiatimi rokmi de facto neexistovali afganské ozbrojené sily, dnes je tam vyzbrojených 300.000 vojakov a veľmi schopných. Už asi rok fungujú afganské ozbrojené sily samostatne, iba s minimálnou podporou vojakov NATO,“ uviedol stály predstaviteľ SR pri NATO Tomáš Valášek. Podľa jeho slov je teda predpoklad, že s ďalšou finančnou podporou a mentoringom zo strany síl NATO, budú schopné udržať bezpečnosť v krajine.

Rokovanie o budúcnosti Afganistanu dnes začalo spomienkou na vojakov, ktorí prišli v tejto krajine o život. „Bolo to veľmi silné aj pre Slovensko, pretože sa to týkalo aj našich troch vojakov, o ktorých sme prišli v minulom roku,“ povedal minister Glváč. Zároveň pripomenul, že Slovenská republika bola 9. najväčším prispievateľom vojenskej pomoci pre Afganistan spomedzi všetkých členských krajín NATO a na 11. mieste z pohľadu všetkých zainteresovaných krajín.

Minister obrany SR Martin Glváč je na dvojdňovom samite NATO vo Walese v delegácii prezidenta SR Andreja Kisku, spolu s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom a náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milanom Maximom. Témami samitu sú predovšetkým posilnenie kolektívnej obrany, výdavky na obranu, situácia na Ukrajine, ukončenie operácie ISAF v Afganistane a prechod na novú misiu NATO po roku 2014 a prehĺbenie partnerstva a udržiavanie politiky otvorených dverí NATO.


M. Glváč: Slovenská republika na samite NATO deklarovala ochotu ďalej pomáhať v Afganistane, zapojí sa do novej misie po roku 2014M. Glváč: Slovenská republika na samite NATO deklarovala ochotu ďalej pomáhať v Afganistane, zapojí sa do novej misie po roku 2014

Autor: MO SR - KOd , Foto: KPR - Marián Garaj a KOd - Dátum: 05.09.2014
Čítanosť: 6646
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share