Preskocit navigáciu

Spomienková slávnosť na pamiatku francúzskych bojovníkov v Strečne


Spomienková slávnosť na pamiatku francúzskych bojovníkov v Strečne

Spomienková slávnosť na pamiatku francúzskych bojovníkov, ktorí padli pri Strečne počas Slovenského národného povstania, sa konala v Strečne pri príležitosti osláv 70. výročia SNP.

Vo štvrtok 28. augusta sa konala, ako každý rok od roku 1956, na vrchu Zvonica pri obci Strečno, spomienková slávnosť na pamiatku francúzskych partizánov, ktorí padli po boku svojich slovenských bratov počas ľudového slovenského národného povstania v roku 1944.

Tieto spomienkové oslavy, zvýraznené 70. výročím povstania, mali mimoriadny rámec. Zúčastnili sa na nich mnohí predstavitelia kraja: predseda Žilinského samosprávneho kraja pán Juraj Blanár, primátor Žiliny pán Igor Choma, starosta Strečna pán Dušan Štadáni ako aj členovia Zvázu protifašistických bojovníkov. Vojenskú poctu vzdala jednotka 5. pluku špeciálneho určenia, ktorej velil plukovník Šebo. Hold francúzskym bojovníkom prišli vzdať v hojnom počte aj obyvatelia obce.

Za Francúzsko sa zúčastnila významná delegácia, ktorú viedol poslanec, predseda skupiny francúzsko-slovenského priateľstva v Národnom zhromaždení, pán François Rochebloine. Delegáciu tvorili: predstaviteľ ministerstva obrany generál Vincent Leroi, riaditeľ Historickej služby ministrestva obrany, pani Hélène Roos, chargé d´affaires Veľvyslanectva Francúzska v Bratislave a pridelenkyňa obrany plukovníčka Christine Chaulieu.

Po štátnych hymnách pán François Rochebloine, pani Hélène Roos ako aj každý predstaviteľ delegácie predniesli prejavy, v ktorých vzdali hold všetkým bojovníkom za slobodu. Po skončení tejto veľmi dojímavej slávnosti odišli všetci účastníci do nedávno vynovenej školy v Strečne, kde sa stretli pri čaši priateľstva a potom sa zúčastnili aj na ľudovej oslave v Strečne.

Pre stručné pripomenutie uvádzame, že francúzski partizáni vytvorili prápor Foch pod velením kapitána Georgea Barazera de Lannurien, ktorý pol súčasťou brigády „Štefánik“. Zo 155 frnacúzskych partizánov ich padlo 58 v údolí Váhu a v Strečnianskom priesmyku na Slovensku.


Spomienková slávnosť na pamiatku francúzskych bojovníkov v Strečne Spomienková slávnosť na pamiatku francúzskych bojovníkov v Strečne Spomienková slávnosť na pamiatku francúzskych bojovníkov v Strečne Spomienková slávnosť na pamiatku francúzskych bojovníkov v Strečne

Autor: Veľvyslanectvo Francúzska v SR , Foto: autor - Dátum: 12.09.2014
Čítanosť: 6689
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share