Preskocit navigáciu

Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie


Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie

V priestoroch Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši sa 17. a 18. septembra uskutočnil seminár o protilietadlovcoch na Slovensku: Od povstania až po súčasnosť. Prorektor pre vzdelávanie Prof. Ing. Jozef Puttera, PhD. zdôrazňuje, že sa snažili takouto formou priblížiť kadetom a vojenskej odbornej verejnosti zaujímavú stránku SNP o ktorej sa veľmi málo hovorí.
Veď jednotky delostrelectva proti lietadlám (DPL), ako sa vtedy hovorilo protivzdušnej obrane sa od začiatku zapojili do SNP. Jednotlivé batérie zmiešanej skupiny DPL bránili strategické body Banskej Bystrice (aj Slovenský slobodný vysielač či veliteľstvo 1. Čs. armády), letiská Tri Duby, Zolná, železničný uzol Zvolen. No úspešne používali svoje kanóny aj v boji proti tankom a ďalším obrneným cieľom.
10. batéria 83,5 mm kanónov vz.22/24 pod vedením nadporučíka Vincenta Lacka koncom októbra úspešne bránila priestor Donovaly a starohorskú cestu, kam sa z Banskej Bystrice presunulo veliteľstvo povstaleckej armády. Účastníci seminára, medzi ktorými okrem kadetov, nechýbali ani zástupcovia Zväzu vojakov a profesionálni vojaci z útvarov vzdušných síl, sa poklonili pamiatke hrdinov SNP priamo na Donovaloch pri pamätníku, ktorý stojí pred Športhotelom. V ňom v tom čase sídlilo veliteľstvo povstaleckej armády i SNR. Historik Oldřich Vaněk i syn nadporučíka Lacka Branislav priblížili posledné boje protilietadlovcov v SNP. Prezreli si aj miesta bojových postavení vtedajšej batérie nadporučíka Lacka. Ďalšiu časť histórie priblížil Marián Uhrín z Múzea SNP v Banskej Bystrici. Vývoj PVO po druhej svetovej vojne zasa podplukovník v zálohe Ladislav Záhradník a súčasnosť i perspektívy PVO podplukovník Ján Bálint z veliteľstva vzdušných síl vo Zvolene.
Kadetom Akadémie ozbrojených síl sa takáto forma zoznamovania sa s históriou páčila. Potvrdzujú to aj slová kadetky vojačky Jany Kochjárovej či jej kolegu Lukáša Laškotiho. „Vďaka semináru som získala úplne nový pohľad na SNP. Je to úplne iné, ako len čítať o ňom v knihách a učebniciach. Zaujalo ma to. Takýchto akcií by malo byť viac. Aj tá história by potom bola pre nás bližšia a viac by sme sa o ňu zaujímali“, hovorí tretiačka Jana.


Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórieProtilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórieProtilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórieProtilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórieProtilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie2Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie2Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie2Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie2Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie3Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie3Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie3Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie3Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie4Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie4Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie4Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie4Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie5Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie5Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie5Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie5Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie6Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie6Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie6Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie6Protilietadlovci v SNP – málo známa stránka histórie7

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK, archív VHÚ - Dátum: 19.09.2014
Čítanosť: 6457
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share