Preskocit navigáciu

Ozbrojené sily Slovenskej republiky dnes oslávili svoj deň


Ozbrojené sily Slovenskej republiky dnes oslávili svoj deň

Na počesť udalostí z 22. septembra 1848 a Povstania z rokov 1848 a 1849, ktoré sa prelínajú celými novodobými dejinami Slovenska, sa dnes v Bratislave uskutočnila slávnosť.
Oslava výročia Dňa ozbrojených síl SR začala spomienkovým stretnutím pri Pamätníku zmierenia v areáli Ministerstva obrany SR. Pamiatku padlých vojakov si prišli uctiť predstavitelia Ministerstva obrany SR a príslušníci Generálneho štábu a velenia ozbrojených síl SR.
Slávnosť výročia Dňa ozbrojených síl SR pokračovala v Klube MO SR, za účasti bývalých náčelníkov Generálneho štábu OS SR, zástupcov diplomatického zboru akreditovaných na Slovensku a ďalších významných hostí, prečítaním rozkazu prezidenta Slovenskej republiky ku Dňu ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Na slová prezidenta nadviazal náčelník GŠ OS SR generálporučík Milan Maxim, ktorý sa prihovoril prítomným hosťom.
„História ozbrojených síl Slovenskej republiky píše už svoju dvadsiatu prvú kapitolu. Symboliku rokov 1848-49 denne nachádzame nielen na historických uniformách čestnej stráže, ale hlavne v každodennej činnosti vojsk. Odkaz spomínaných historických udalostí nás napĺňa hrdosťou na to, že sme príslušníkmi ozbrojených síl Slovenskej republiky. Vysoká kredibilita slovenských vojenských kontingentov nasadených v zahraničí, ale aj na vlastnom území, výrazne ovplyvňuje úroveň dôveryhodnosti našich ozbrojených síl medzi ostatnými členskými krajinami NATO, Európskej únie a samozrejme obyvateľov SR,“ povedal generálporučík Maxim.

Náčelník generálneho štábu generálporučík Maxim v rámci svojho príhovoru požiadal prítomných k spoločnému ucteniu si pamiatky minútou ticha 57 príslušníkov OS SR, ktorí prišli o svoj život pri plnení poslania ozbrojených síl.

Súčasťou programu dnešnej slávnosti bolo aj ocenenie profesionálnej práce príslušníkov generálneho štábu. Vybraným vojakom a vojačkám udelili minister obrany Martin Glváč a náčelník GŠ generálporučík Milan Maxim vojenské medaily za vernosť ozbrojeným silám SR a odznaky náčelníka GŠ OS SR.

Deň Ozbrojených síl SR oslavujeme na počesť pohnutých udalostí z rokov 1848 a 1849, ktoré sa natrvalo zapísali do histórie slovenského národa a bojov Slovákov o ich národné, sociálne a duchovné pozdvihnutie. K ideálom národného hnutia meruôsmych rokov sa prihlásili slovenskí dôstojníci a vojaci, ktorí bojovali za národnú slobodu v československých légiách na frontoch prvej svetovej vojny. Stotožnili sa s nimi slovenskí príslušníci československých vojenských jednotiek v zahraničí, sformovaných počas druhej svetovej vojny, ako aj účastníci domáceho ozbrojeného protifašistického boja, ktorý vyvrcholil Slovenským národným povstaním v roku 1944. 22. september 1848 tak zostáva jedným z najvýznamnejších zdrojov našich vojenských tradícií.

Dnešnou oslavou v Bratislave vyvrcholila séria spoločenských podujatí, pripomínajúcich historické korene a význam vojenských tradícií tvoriacich základ súčasných ozbrojených síl.


Ozbrojené sily Slovesnkej republiky dnes oslávili svoj deňOzbrojené sily Slovesnkej republiky dnes oslávili svoj deňOzbrojené sily Slovesnkej republiky dnes oslávili svoj deňOzbrojené sily Slovesnkej republiky dnes oslávili svoj deňOzbrojené sily Slovenskej republiky dnes oslávili svoj deň2Ozbrojené sily Slovenskej republiky dnes oslávili svoj deň2Ozbrojené sily Slovenskej republiky dnes oslávili svoj deň2Ozbrojené sily Slovenskej republiky dnes oslávili svoj deň2Ozbrojené sily Slovenskej republiky dnes oslávili svoj deň3Ozbrojené sily Slovenskej republiky dnes oslávili svoj deň3Ozbrojené sily Slovenskej republiky dnes oslávili svoj deň3Ozbrojené sily Slovenskej republiky dnes oslávili svoj deň3Ozbrojené sily Slovenskej republiky dnes oslávili svoj deň4

Autor: OOd NGŠ OS SR , Foto: MO SR - KOd - Dátum: 22.09.2014
Čítanosť: 6466
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share