Preskocit navigáciu

Propagácia slovenského predsedníctva V4 na vojenskej pôde v EÚ


Propagácia slovenského predsedníctva V4 na vojenskej pôde v EÚ

Pri príležitosti prevzatia slovenského predsedníctva krajinám V4 zorganizoval Úrad vojenského predstaviteľa SR pri EÚ v Bruseli 24. septembra 2014 vystúpenie na pôde Vojenského výboru EÚ.

Na rokovaní boli vojenské delegácie členských krajín EÚ informované o vládou SR odsúhlasených prioritách jednoročného predsedníctva V4. Prítomní tak mali možnosť získať prehľad slovenských cieľov v portfóliu obranná a bezpečnostná politika.

„Slovenské predsedníctvo podporuje iniciatívu vytvorenia dlhodobej vízie spolupráce V4 v bezpečnostnej a obrannej politike a plánuje pokračovať v jej implementácii. Strategické posilnenie obrannej spolupráce V4 prispeje k zachovaniu a rozvoju ozbrojených síl všetkých štyroch krajín, k finančne efektívnejšej obrane regiónu strednej Európy, ale aj k bezpečnosti celého európskeho kontinentu,“ uviedol, okrem iného, vedúci úradu generálmajor Miroslav Kocian vo svojom úvodnom vystúpení .

V súvislosti s EÚ bola počas prezentácie zdôraznená schopnosť krajín V4 poskytovať kvalitnejší príspevok v rámci krízového manažmentu. Slovensko sa konkrétne zameriava na úspešné ukončenie procesov vytvorenia spoločnej bojovej skupiny EÚ krajín V4 (EUBGV4) a problematiku pravidelných spoločných cvičení. Náčelník Odboru operačného plánovania ŠbSP GŠ OS SR plukovník Tibor Králik poskytol prítomným podrobnejšie informácie o zložení a jednotlivých fázach prípravy EUBGV4. Jej pohotovosť na plnenie úloh krízového manažmentu EÚ bola deklarovaná na prvú polovicu roka 2016. V nadväznosti na informácie o vojenskej spolupráci odznela prezentácia o Výcvikovom centre Lešť, ktoré SR pri jednotlivých príležitostiach ponúka partnerom k využitiu. Vystúpenie o tomto unikátnom zariadení malo aj istý retrospektívny rozmer, nakoľko niektorí prítomní mali možnosť spoznať Lešť počas cvičenia CAPABLE LOGISTICIAN 2013. Predmetná aktivita bola vhodným príspevkom ÚVP v rámci propagácie slovenského predsedníctva V4 v multilaterálnom prostredí.


Propagácia slovenského predsedníctva V4 na vojenskej pôde v EÚPropagácia slovenského predsedníctva V4 na vojenskej pôde v EÚPropagácia slovenského predsedníctva V4 na vojenskej pôde v EÚ

Autor: ÚVP Brusel , Foto: autor - Dátum: 24.09.2014
Čítanosť: 6277
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share