Preskocit navigáciu

Úder z nebies pod kontrolou


Úder z nebies pod kontrolou

 Patrola je pripravená vstúpiť do mesta. Členovia patroly zaujali kruhovú obranu v hustom kroví. Nikto ani nedýcha, všetci sústredene načúvajú a pozorujú okolie.  Všade panuje zlovestné ticho, len odkiaľsi z diaľky počuť sotva rozoznateľný zvuk lietadla. Veliteľ vysiela predsunutú hliadku. Tá, po návrate, jeho zlú predtuchu potvrdzuje. V meste sú povstalci a chystajú sa na privítanie.

 Veliteľ sa obzrie na leteckého navádzača a prikývne. Letecký navádzač vyťahuje miniatúrnu obrazovku, ktorá sa zmestí do dlane. Pár sekúnd na ňu pozerá, potom si čosi zapíše. Povie pár viet do vysielačky a z druhej strany sa ozve odpoveď. Keď zvuk prúdových motorov náhle o trochu zosilnie, všetci si od úľavy vydýchnu. Odteraz sa spoliehajú už len naňho.

 Navádzač podáva veliteľovi obrazovku. Potvrdené! Povstalci sú opevnení na streche jedného z domov len necelých dvesto metrov pred nimi. Veliteľ povoľuje finálny útok. Letecký navádzač bleskovo vykoná potrebné výpočty a posledný raz sa o všetkom uistí. Jeho jediná chyba môže mať katastrofické dôsledky. Opäť berie do ruky miniatúrnu obrazovku a už z nej nespustí oči. Začne hovoriť do vysielačky. Hukot prúdových motorov je už zreteľný. Lietadlo musí byť už len pár kilometrov odtiaľ.

 V tom istom okamihu, len o niekoľko sto metrov nad nimi prepne pilot červené pákové prepínače. Páku ovládania motora presunie dopredu a prejde do strmhlavého letu. Niekoľko tonový kolos behom pár sekúnd letí takmer nadzvukovou rýchlosťou. Zámerný kríž na zameriavači sa prekrýva s polohou cieľa. Letecký navádzač zo zeme dáva finálny povel.

 Moment prekvapenia je ohromujúci! Povstalci ani nestihnú zareagovať. Úder bol vykonaný s milimetrovou presnosťou. Patrola má odteraz zaručený bezpečný postup a za ohlušujúceho rachotu odlietavajúceho lietadla vstupuje do mesta.

 

 Pripomína Vám to scénu z akčného filmu? Pravdepodobne áno. A podobne realistický scenár čakal na účastníkov medzinárodného cvičenia AMPLE STRIKE 2014 v Českej republike.

 Cvičenie Ample Strike sa v rôznych modifikáciách a pod rôznymi názvami (Flying Rhino, Ramstein Rover) uskutočňuje na území Českej republiky už od roku 2003. To tohtoročné sa uskutočnilo v dňoch 4. - 15. septembra. Riadiaci štáb a letecké jednotky boli dislokované na základni v Náměšti nad Oslavou. Leteckí navádzači boli presúvaní na rôzne miesta podľa vopred určenej schémy. Cieľom cvičenia bolo precvičiť vzájomnú kooperáciu letectva, pozemných veliteľov a predsunutých leteckých navádzačov (TACP - Tactical Air Control Party – Skupina riadenia taktického letectva) počas priamej leteckej podpory pozemných jednotiek.

 Tohto úzko špecializovaného cvičenia sa zúčastnilo aj niekoľko predsunutých leteckých navádzačov žilinského 5. pluku špeciálneho určenia. Cvičenie pre nich predstavuje pomyselný vrchol v ročnom cykle výcviku. Aj ich úlohou bolo efektívne a bezpečne precvičiť postupy pri vykonávaní priamej leteckej podpory. A to vie niekedy siahnuť na dno ľudských síl. Letecký navádzač totiž zodpovedá za bezpečnosť lietadla, vlastných síl aj civilistov. A to aj tým, že odporúča osádke útočiaceho lietadla náletové smery, konkrétnu výzbroj aj bezpečný odletový koridor. Počas obmedzeného času, keď je lietadlo na scéne, musí letecký navádzač súčasne počúvať povely svojho veliteľa, udržiavať obojstrannú komunikáciu s osádkou lietadla a zapisovať relevantné informácie a vykonávať výpočty. Zároveň musí pozorovať cieľ a blízke okolie. To všetko neraz počas zrýchleného presunu. Keď sa k tomu pridajú faktory ako časová tieseň, nedostatok spánku, jazyková bariéra a rôzne ďalšie premenné - výslednicou môže byť extrémne psychické vypätie. Kto ho nevie vhodne eliminovať, začína konať skratovo a robí chyby. Existujú mnohé príklady toho, ako chvíľková strata koncentrácie, rozhodnosti, alebo prehľadu leteckých navádzačov mali fatálne dôsledky v podobe ľudských obetí.

 Latka náročnosti musí byť preto na podobných cvičeniach nastavená vysoko - okrem iného aj kvôli tomu, aby v reálnom nasadení prekvapovalo leteckých navádzačov čo najmenej detailov.

 Navedenia boli vykonávané v podmienkach blížiacich sa reálnemu konfliktu. Naši leteckí navádzači sa so všetkými nástrahami popasovali na výbornú a získali - ale aj odovzdali - cenné skúsenosti. Napriek dlhoročnej praxi je vždy čo zlepšovať a cibriť.

 O vysokej profesionalite žilinských navádzačov svedčí aj fakt, že im už druhý rok po sebe bolo ponúknuté miesto inštruktorov, na ktoré má nárok len pár najskúsenejších. To je dôkazom toho, že našich, doma skôr nedocenených špecialistov, alianční partneri akceptujú ako seberovných - a že sa úderu z nebies neobávajú, keď ho má pod palcom slovenský letecký navádzač, lebo vedia, že udrie presne.

 Cvičenia AMPLE STRIKE 2014 sa zúčastnilo bezmála tisíc tristo cvičiacich z dvanástich členských štátov NATO. Leteckí navádzači tvorili z tohto počtu len zlomok. V piatich letových dňoch bolo vykonaných približne sto desať letov, počas ktorých zaevidovali viac než štyristo úspešných navedení na cieľ. Okrem predsunutých leteckých navádzačov z 5. pluku reprezentovali Ozbrojené sily SR aj príslušníci vzdušných síl.

 O dôležitosti cvičenia Ample Strike 2014 svedčí aj fakt, že sa ho priamo v teréne zúčastnili dvaja štvorhviezdičkoví generáli, menovite NGŠ AČR armádny generál Peter Pavel a predstaviteľ Veliteľstva Vzdušných síl NATO generál Frank Gorenc.

 Na záver je potrebné dodať, že podpora hostiteľskej krajiny a organizácia cvičenia bola vo všetkých ohľadoch vynikajúca. Vďaka a tešíme sa opäť o rok.


Úder z nebies pod kontrolou I.Úder z nebies pod kontrolou I.Úder z nebies pod kontrolou I.Úder z nebies pod kontrolou I.Úder z nebies pod kontrolou II.Úder z nebies pod kontrolou II.Úder z nebies pod kontrolou II.Úder z nebies pod kontrolou II.Úder z nebies pod kontrolou III.Úder z nebies pod kontrolou III.Úder z nebies pod kontrolou III.Úder z nebies pod kontrolou III.Úder z nebies pod kontrolou IV.Úder z nebies pod kontrolou IV.

Autor: 5. pšu – TACP , Foto: 5. pšu – TACP - Dátum: 26.09.2014
Čítanosť: 30250
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share