Preskocit navigáciu

Na Slovensku prebieha cvičenie vzdušných síl pod hlavičkou NATO, stíhači nacvičujú prekonanie protivzdušnej obrany


Na Slovensku prebieha cvičenie vzdušných síl pod hlavičkou NATO, stíhači nacvičujú prekonanie protivzdušnej obrany

Prekonávanie protivzdušnej obrany nasadením taktického letectva, či nácvik vzdušných bojov stíhacími lietadlami. Až 660 vojakov zo 14 členských krajín NATO a dvoch krajín Partnerstva za mier sa v týchto dňoch zúčastňuje na najväčšom medzinárodnom cvičení na našom území MACE XVI. Hlavným cieľom cvičenia je odskúšať spoločné postupy pri plánovaní a nasadení taktického letectva pri prekonávaní protivzdušnej obrany za podmienok rádioelektronického rušenia. V súčasnosti ide o najťažší spôsob nasadenia taktického letectva v dnešných ozbrojených konfliktoch. Účasť zahraničných jednotiek prispieva aj k dobrému výcviku operátorov protivzdušnej obrany.

„Nie je to len výcvik pilotov a leteckých zručností, ale aj protivzdušnej obrany. Myslím si, že je to ďalší dôkaz toho, že vieme robiť takéto veľké cvičenia a zapájame sa tak aj v rámci medzinárodných štruktúr,“ povedal minister obrany Martin Glváč.

„Celú leteckú techniku má na starosti letecká základňa Sliač, veliteľská zložka, kde sú zhromažďované informácie je vo Zvolene a pozemná technika je rozmiestnená vo výcvikovom priestore Lešť. Toto cvičenie má za úlohu prekonávanie našich prostriedkov protivzdušnej obrany, za pôsobenia stíhacieho letectva krajín NATO a lietadlami, ktoré majú na palube rušiče a vykonávajú rušenie signálu,“ uviedol pplk. Adolf Uličný.

Okrem lietadiel Vzdušných síl OS SR sa do cvičenia MACE XVI zapoja aj lietadlá F-16 (Belgicko, Dánsko, Nórsko), DA-20 Falcon (Nórsko), Learjet 40 (Nemecko), RAFALE (Francúzsko), Gripen (Švédsko), EA 18G (USA), C 130J (Dánsko) a Typhoon (Španielsko). Cvičenie MACE XVI sa na Slovensku koná už druhýkrát. Naposledy to bolo v roku 2012.


Na Slovensku prebieha cvičenie vzdušných síl pod hlavičkou NATO, stíhači nacvičujú prekonanie protivzdušnej obranyNa Slovensku prebieha cvičenie vzdušných síl pod hlavičkou NATO, stíhači nacvičujú prekonanie protivzdušnej obranyNa Slovensku prebieha cvičenie vzdušných síl pod hlavičkou NATO, stíhači nacvičujú prekonanie protivzdušnej obranyNa Slovensku prebieha cvičenie vzdušných síl pod hlavičkou NATO, stíhači nacvičujú prekonanie protivzdušnej obranyNa Slovensku prebieha cvičenie vzdušných síl pod hlavičkou NATO, stíhači nacvičujú prekonanie protivzdušnej obranyNa Slovensku prebieha cvičenie vzdušných síl pod hlavičkou NATO, stíhači nacvičujú prekonanie protivzdušnej obranyNa Slovensku prebieha cvičenie vzdušných síl pod hlavičkou NATO, stíhači nacvičujú prekonanie protivzdušnej obranyNa Slovensku prebieha cvičenie vzdušných síl pod hlavičkou NATO, stíhači nacvičujú prekonanie protivzdušnej obranyNa Slovensku prebieha cvičenie vzdušných síl pod hlavičkou NATO, stíhači nacvičujú prekonanie protivzdušnej obranyNa Slovensku prebieha cvičenie vzdušných síl pod hlavičkou NATO, stíhači nacvičujú prekonanie protivzdušnej obrany

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 29.09.2014
Čítanosť: 7474
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share