Preskocit navigáciu

Úspešné zladenie vojakov piatich armád na Lešti


Úspešné zladenie vojakov piatich armád na Lešti

Vo výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť sa začalo medzinárodné cvičenie Ground Pepper 2014 (od 13. do 22. októbra). 22. mnohonárodné účelové zoskupenie síl (MNTF), ktoré pozostáva z vojakov Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska a USA bolo na základe operačného rozkazu nasadené do priestoru operácie a zaujalo východiskové postavenie. Jeho veliteľ podplukovník Ľubomír Rapco pripomína, že najdôležitejšou úlohou je momentálne zosúladenie všetkých národných prvkov zoskupenia.

Na cvičení (prebieha aj vo VVP Kamenica nad Cirochou) sa celkovo zúčastňuje okolo 1300 profesionálnych vojakov s viac ako 300 kusmi techniky. Z toho je 30 kusov pásovej ( tanky T-72, BVP, OT), kolesová technika (Iveco, Rosomak, Aligator, Land Rover, Aktis,Tatra...). Polovica cvičiacich vojakov je zo Slovenska, 271 z Čiech (príslušníci ľahkých motorizovaných práporov z Bučovíc a Jindřichového Hradca, 53. pluku prieskumu a elektronického boja, prvku civilno - vojenskej spolupráce CIMIC, čata delostreleckého prieskumu a príslušníci velenia a štábu). Poľsko zastupuje mechanizovaná čata na kolesových obrnených transportéroch Rosomak a opravárenské družstvo (celkovo 42 vojakov), Maďarsko EOD tím (11 vojakov) a USA samostatná mechanizovaná čata na slovenských BVP ( so slovenskými vodičmi a strelcami –operátormi) v zostave slovenskej 1. mechanizovanej roty a príslušníci štábu (celkovo 38 vojakov). Slovensko zastupujú najmä príslušníci michalovského mechanizovaného práporu, trebišovského zmiešaného práporu, michalovského samohybného delostreleckého oddielu, žilinského 5. pluku špeciálneho určenia a ďalších útvarov a zariadení ozbrojených síl.


Úspešné zladenie vojakov piatich armád na LeštiÚspešné zladenie vojakov piatich armád na LeštiÚspešné zladenie vojakov piatich armád na LeštiÚspešné zladenie vojakov piatich armád na LeštiÚspešné zladenie vojakov piatich armád na Lešti2Úspešné zladenie vojakov piatich armád na Lešti2Úspešné zladenie vojakov piatich armád na Lešti2Úspešné zladenie vojakov piatich armád na Lešti2Úspešné zladenie vojakov piatich armád na Lešti3Úspešné zladenie vojakov piatich armád na Lešti3Úspešné zladenie vojakov piatich armád na Lešti3Úspešné zladenie vojakov piatich armád na Lešti3Úspešné zladenie vojakov piatich armád na Lešti4Úspešné zladenie vojakov piatich armád na Lešti4Úspešné zladenie vojakov piatich armád na Lešti4Úspešné zladenie vojakov piatich armád na Lešti4Úspešné zladenie vojakov piatich armád na Lešti5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 15.10.2014
Čítanosť: 7013
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share