Preskocit navigáciu

Výjazdové rokovanie Vojenského výboru EÚ vo Florencii


Výjazdové rokovanie Vojenského výboru EÚ vo Florencii

Výjazdové rokovanie Vojenského výbor EÚ (EUMC) sa uskutočnilo v dňoch 15. a 16. októbra 2014 v talianskej Florencii, na ktorom Slovenskú republiku zastupoval vedúci Úradu vojenského predstaviteľa Slovenskej republiky generálmajor Miroslav Kocian. Podujatie bolo jedným z kľúčových vojenských príspevkov predsedníctva Talianska v Rade EÚ.

Vojenských predstaviteľov privítal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Talianska, admirál Binelli Mantelli, ktorý vo svojom úvodnom vystúpení ocenil aktivity EUMC pri podpore angažovanosti EÚ v krízových oblastiach. Nasledujúci deň bol venovaný diskusii o bezpečnostnej politike EÚ a operáciách a misiách SBOP s generálom Vincenzo Camporinim, bývalým náčelníkom GŠ OS Talianska, ktorá sa uskutočnila v Inštitúte vojenskej leteckej vedy. V rámci rozpravy o súčasných vojenských spôsobilostiach, ako napr. pertraktovaná problematika bezpilotných prostriedkoch (RPAS), vystúpil niekdajší taliansky minister obrany admirál Giampaolo Di Paola. Keďže s operáciami úzko súvisí aj tvorba relevantných mapových podkladov, vojenskí predstavitelia boli oboznámení o činnosti Vojenského kartografického inštitútu a jeho produktoch pre OS Talianska.

Neformálna časť rokovania EUMC bola venovaná diskusii o možnostiach implementácie čl. 44 Zmluvy o európskej únii (TEU), možnom príspevku vojenskej entity k budovaniu kapacít v rámci Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ a formách odmeňovania civilného a vojenského personálu, nasadeného v operáciách a misách EÚ. Závery diskusie budú slúžiť ako východisko pre rozpracovanie dokumentov na nadchádzajúce rokovanie EUMC na úrovni náčelníkov generálnych štábov, ktoré sa uskutoční v Bruseli 12.-13. novembra 2014.


Výjazdové rokovanie Vojenského výboru EÚ vo FlorenciiVýjazdové rokovanie Vojenského výboru EÚ vo FlorenciiVýjazdové rokovanie Vojenského výboru EÚ vo Florencii

Autor: ÚVP Brusel , Foto: autor - Dátum: 17.10.2014
Čítanosť: 5586
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share