Preskocit navigáciu

Slovenská rota s požskými Rosomakmi


Slovenská rota s požskými Rosomakmi

Jedným z ciežov medzinárodného cvičenia Ground Pepper 2014, ktoré v súčasnosti prebieha na území Slovenska. Najmä vo Výcvikovom priestore vojenského obvodu Leš, ale aj vo VVP Kamenica nad Cirochou je zdokonali súčinnos medzi jednotlivými súčasami 22. mnohonárodného účelového zoskupenia. Veď ho tvoria okrem slovenských vojakov aj ich kolegovia z Českej republiky, Požska, Maďarska a USA. „Som vežmi rád, že úlohy cvičenia úspešne plnia aj jednotky, ktoré sú zložené z vojakov viacerých armád. Napríklad 1. mechanizovaná rota michalovského práporu, v ktorej pôsobí americká čata a 2. mechanizovaná rota s požskou čatou,“ pripomína velitež zoskupenia podplukovník źubomír Rapco.

Velitež 2. mechanizovanej roty kapitán Anton Novotný má vo svojej zostave jednu požskú čatu s obrnenými kolesovými transportérmi Rosomak. „Je to pre mňa nová skúsenos dosta do podriadenosti cudziu čatu. Lebo doposiaž som mal opačné skúsenosti, že som bol so svojou jednotkou v zahraničí ja podriadený. Spolupráca je vežmi dobrá. Požská velitežka čaty má bohaté skúsenosti z Afganistanu. Rovnako aj jej vojaci,“ poznamenáva kapitán Novotný. Rota plní úlohy s dvoma typmi vozidiel. Slováci na pásových BVP, Poliaci na kolesových Rosomakoch. Ani to podža veliteža roty nepredstavuje žiadny vežký problém. Aj preto, že Rosomaky majú vežmi dobrú priechodnos v teréne. Aj keď je pravda, že pri vežmi sažených podmienkach (silne rozbahnenom teréne) sa im zabárajú kolesá, lebo predsa len pásy sú pásy... Inak je Rosomak vežmi dobré vozidlo. Poskytuje svojej osádke potrebný komfort i ochranu. „Aj preto dokážeme ako rota vežmi dobre spolu pôsobi a plni všetky stanovené úlohy,“ zdôrazňuje kapitán Anton Novotný. Slovenskí a požskí vojaci roty v priebehu cvičenia pôsobili ako rezerva veliteža účelového zoskupenia, neskôr jej čas ako jednotka rýchleho nasadenia a sú pripravení plni úlohy na vyžiadanie CIMIC a pri prípadnej evakuácii osôb zo zastavaných oblastí a ich odsune do zberných táborov. Okrem toho aj vies protiútok.

Podža veliaceho poddôstojníka roty nadrotmajstra Adriána Macka spolupráca je obojstranne výhodná pre slovenských i požských vojakov. Navzájom si odovzdávajú skúsenosti, ktoré získali doma i pri zahraničných operáciách. Najmä v operácii ISAF v Afganistane.


Slovenská rota s požskými RosomakmiSlovenská rota s požskými RosomakmiSlovenská rota s požskými RosomakmiSlovenská rota s požskými RosomakmiSlovenská rota s požskými Rosomakmi2Slovenská rota s požskými Rosomakmi2Slovenská rota s požskými Rosomakmi2Slovenská rota s požskými Rosomakmi2Slovenská rota s požskými Rosomakmi3Slovenská rota s požskými Rosomakmi3Slovenská rota s požskými Rosomakmi3Slovenská rota s požskými Rosomakmi3Slovenská rota s požskými Rosomakmi4Slovenská rota s požskými Rosomakmi4Slovenská rota s požskými Rosomakmi4Slovenská rota s požskými Rosomakmi4Slovenská rota s požskými Rosomakmi5Slovenská rota s požskými Rosomakmi5Slovenská rota s požskými Rosomakmi5Slovenská rota s požskými Rosomakmi5Slovenská rota s požskými Rosomakmi6Slovenská rota s požskými Rosomakmi6Slovenská rota s požskými Rosomakmi6Slovenská rota s požskými Rosomakmi6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 18.10.2014
Čítanos: 6058
Verzia pre tlač

Skoči na menu


Share