Preskocit navigáciu

Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 2014


Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 2014

Rok 2014 sa pre ozbrojené sily SR nesie v duchu neočakávaných cvičení. Po cvičeniach Letná Búrka a Zelená Vlna, ktoré preverili pripravenosť našich vojakov plniť úlohy vyčlenených síl rýchlej reakcie NATO, ako aj spoluprácu s ostatnými zložkami štátnej správy pri riešení úloh domáceho krízového manažmentu, je mesiac október vyčlenený na preverenie jednej zo základných úloh ozbrojených síl. Cvičenie Ground Pepper 2014 vzniklo ako spoločný slovensko-český projekt majúci preveriť pripravenosť našich ozbrojených síl plniť úlohy kolektívnej obrany v zmysle článku 5 Washingtonskej dohody. Počas neskorších rokovaní bol tento projekt rozšírený o ostatné krajiny Vyšehradskej skupiny a spoločného strategického partnera zo Spojených štátov amerických.

Cvičenie je vykonávané v niekoľkých fázach s počiatkom od 13. októbra, kedy na úvod do 17. októbra došlo k stmeleniu nasadených jednotiek do 22. mnohonárodného účelového zoskupenia (22MNTF), zostaveného na báze 22. mechanizovaného práporu z Michaloviec. Dnešným dňom prechádza cvičenie do novej fáze samotného precvičenia bojovej činnosti v podmienkach moderného vysoko intenzívneho konfliktu. Štvordňová činnosť vojsk vo výcvikových priestoroch Lešť a Kamenica nad Cirochou preverí pripravenosť jednotiek a štábov, ako konvenčných mechanizovaných jednotiek s bojovou podporou a zabezpečením, tak aj príslušníkov jednotiek špeciálnych síl Slovenska a Českej republiky, ktorí budú pôsobiť proti tylovým prostriedkom nepriateľa. Hlavnou úlohou, precvičovanou počas operácie je zastavenie útočiaceho nepriateľa, jeho palebné ničenie, vytlačenie z obsadeného priestoru a následné obnovenie integrity štátnej hranice.

Riadiacim cvičenia je veliteľ 2. mechanizovanej brigády OS SR plukovník Martin Michalko.

V zostave 22MNTF, pod velením podplukovníka Ľubomíra Rapca sú zaradení príslušníci práporov ozbrojených síl Slovenskej republiky z Michaloviec a Trebišova, samohybného delostreleckého oddielu z Michaloviec, brigády bojového zabezpečenia. Do zostavy ďalej patria aj príslušníci jednotiek 74. a 44. ľahkého motorizovaného práporu Armády českej republiky z Bučovic a Jindřichovho Hradca, 11. divízie obrnenej kavalérie Poľských pozemných síl a EOD tím Maďarských obranných síl. V neposlednej rade je potrebné spomenúť aj zastúpenie jednotky ľahkej pechoty Národnej gardy štátu Indiana.

Celkovo sa na cvičení zúčastňuje takmer 1300 vojakov s 300 kusmi techniky.

Mechanizované jednotky 22 MNTF pôsobia na slovenských vozidlách BVP-1, tankoch T-72, českých vozidlách LMV Iveco a poľských Rosomakoch. Delostreleckú podporu jednotkám zabezpečujú samohybné kanónové húfnice Zuzana. Rôznorodosť použitej techniky a výzbroje prináša možnosť zoznámiť sa zúčastnením jednotkám s jej charakteristikami, čo prispieva k zvýšeniu interoperbility partnerských jednotiek.


Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 2014Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 2014Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 2014Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 2014Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 20142Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 20142Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 20142Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 20142Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 20143Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 20143Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 20143Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 20143Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 20145Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 20145Vojenské cvičenie s medzinárodnou účasťou Ground Pepper 20145

Autor: OOdNGŠ , Foto: Jozef Žiak MO SR - Dátum: 19.10.2014
Čítanosť: 9890
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share