Preskocit navigáciu

TASR: „Príslušníci českých špeciálnych síl ukončili dvojtýždňový pobyt v SR"


TASR: „Príslušníci českých špeciálnych síl ukončili dvojtýždňový pobyt v SR

 Žilina 23. októbra (TASR) - Príslušníci prostějovskej 601. skupiny špeciálnych síl dnes v Žiline ukončili dvojtýždňový pobyt na území Slovenskej republiky. Viac ako desiatka elitných vojakov pôsobila na medzinárodnom vojenskom cvičení Ground Pepper 2014, spolu s ich slovenskými kolegami zo žilinského 5. pluku špeciálneho určenia. TASR o tom informoval hovorca 5. pluku špeciálneho určenia Mário Pažický.

 Na pôde 5. pluku špeciálneho určenia sa podľa neho príslušníci 601. skupiny špeciálnych síl s rešpektom vyjadrili o skvelých podmienkach, v ktorých mohli trénovať v Centre výcviku Lešť. „Zvlášť si pochvaľovali reálnosť podmienok boja v zastavanej oblasti s takticko-streleckým trenažérom výškovej obytnej budovy mestského typu v objektoch tzv. Družby, rovnako i Jakub Village. Ako benefit vnímajú, že takmer všade je možné používať ostrú muníciu, ale i viesť paľbu z pohybujúcich sa vozidiel. V závere pobytu na území hostiteľskej krajiny vyslovili presvedčenie, že do zariadení Centra výcviku Lešť sa budú vracať častejšie aj so slovenskými partnermi z 5. pluku. Podporu, ktorej sa im od slovenských špeciálov dostalo v podobe využívania ich domovskej strelnice v Kamennej Porube, ubytovanie aj stravovanie označili ako „moc fajn život s 5. plukom,“ sprostredkoval reakciu českých partnerov hovorca 5. pluku.

 Ďalej priblížil, že námetom parciálnej časti cvičenia špeciálov oboch krajín na cvičení Ground Pepper 2014 bolo nasadenie špeciálnych síl v priestore regiónu, v ktorom pôsobili paramilitantné skupiny povstalcov. „Sily pre špeciálne operácie v spoločnej slovensko-českej zostave zrealizovali tri kinetické operácie, z ktorých každá bola zameraná na iný cieľ, no ich spoločným menovateľom bola stabilizácia bezpečnostnej situácie v celom regióne krajiny a podpora operácií domácich bezpečnostných konvenčných síl,“ uviedol Pažický.

 Operácia „Alf“ sa odohrala v tréningovom tábore povstalcov, reálne vo vojenskom priestore v Kamenici nad Cirochou. „Zberom a vyhodnotením informácií cvičiaci zistili, že tam pôsobí ako poradca človek zodpovedný za výrobu magnetických improvizovaných výbušných systémov a školí nových expertov. Táto osoba bola úspešne eliminovaná. Motívom operácie „Oktoberfest“ bolo zistenie aktivít a identifikácia kuriéra, ktorý bol spojkou a komunikačným prostriedkom medzi spravodajskou službou jednej krajiny a povstalcami pôsobiacimi na území susedného regiónu. V tejto operácií boli použité obrnené vozidlá Iveco a vrtuľník Mi-17. Výsledkom operácie bolo zadržanie troch povstalcov, ktorí boli bez zranení zajatí,“ doplnil hovorca 5. pluku špeciálneho určenia.

 Doplnil, že v poslednej operácii - „Oravafest“ - oslobodili tri osoby. „Dvoch novinárov medzinárodnej tlačovej agentúry, ktorých páchatelia uniesli z ilegálneho kontrolného bodu pri Banskej Štiavnici a zajatého koaličného pilota zostreleného vojenského vrtuľníka. Všetkých troch unesených, ktorí mali ďalej slúžiť ako živé štíty v prípade použitia domácich síl proti povstalcom, títo zadržiavali a strážili v Jakub Village na Lešti. Komando špeciálov rukojemníkov úspešne oslobodilo. Záver tejto operácie bol korunovaný úspechom: všetci šiesti povstalci – strážcovia rukojemníkov – boli eliminovaní“.

 Cvičenie Ground Pepper umožnilo príslušníkom špeciálnych síl precvičenie ich rutinnej náplne, ktorá vo všeobecnosti pozostáva z troch základných oblastí - priama akcia, špeciálny prieskum a vojenská asistencia. Oslobodzovanie rukojemníkov patrí však k operáciám najrizikovejším,“ dodal Pažický.

 Zástupca veliteľa 5. pluku špeciálneho určenia podplukovník Karol Lipka, ktorý na medzinárodnom cvičení zodpovedal za činnosť špeciálnych síl, k zrealizovaným operáciám povedal: „Prvá bola zameraná na ničenie komunikačných systémov povstaleckých jednotiek a ničenie vytvárajúceho sa kempu povstaleckých jednotiek, kde boli cvičení budúci povstalci. Ďalšia operácia bola zameraná na prerušenie výmeny informácií medzi jednotlivými povstaleckými jednotkami v priestore. Bolo zadržané vozidlo s kuriérom, ktorý niesol informáciu z jedného priestoru do druhého. Posledná operácia bola zameraná na vyslobodenie zajatých rukojemníkov. Všetky operácie špeciálnych síl boli zamerané na podporu úsilia veliteľa hlavných síl a ich výsledky neutralizovali činnosť povstalcov, ktorí pôsobili na separatistickom území“.

 Cvičenie považuje zástupca veliteľa 5. pluku špeciálneho určenia za prínosné. „Myslím, že môžem hovoriť aj za pozemné sily smerom k špeciálnym silám a špeciálne sily smerom k pozemným silám - došlo k nadviazaniu nových väzieb, či už medzi dôstojníkmi, poddôstojníkmi alebo ostatnými cvičiacimi vojakmi. Odkryli sa možnosti budúcej spolupráce, koordinácie činností,“ dodal s tým, že špeciálne sily cvičili na úrovni skupín špeciálneho určenia, označovaných ako SOTU (Special Operation Task Unit - skupina špeciálneho určenia, pozn. red.), pričom v štábe velenia špeciálnych síl boli zaradení aj dvaja príslušníci amerických špeciálnych síl.

 Cvičenie Ground Pepper bolo už tretím neplánovaným cvičením Ozbrojených síl SR v tomto roku. Ako sa podľa hovorcu 5. pluku špeciálneho určenia vyjadril 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Pavel Macko, neplánovanými cvičeniami sa najlepšie preveruje efektívnosť predchádzajúcich výcvikov. „Vojaci nemajú dopredu nič avizované. Musia kreatívne a flexibilne reagovať na vzniknutú situáciu v momente, keď sa to deje, čo preverí ich pripravenosť. Ozbrojené sily sa tak preveria zhora nadol. Vojaci žili v tom, že už bolo ťažko rozlíšiť, či idú naozaj do nasadenia alebo nie. A to je presne cieľom dobrého výcviku,“ povedal Macko.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVVVVVVIVIVIVIVIIVII

Autor: TASR , Foto: 5. pšu - kpt. Mário Pažický - Dátum: 28.10.2014
Čítanosť: 28745
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share