Preskocit navigáciu

Pamätník čs. legionárom v Palárikove


Pamätník čs. legionárom v Palárikove

Občania Palárikova, obecné zastupiteľstvo na čele so starostom Bernardom Rošteckým, podplukovníkom v zálohe a dlhoročným redaktorom armádneho vysielania Slovenského rozhlasu, vzdalo padlým československým legionárom hold a česť, keď im v obci slávnostne odhalili pamätník. Na spomienkovom stretnutí sa zúčastnili 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Pavel Macko, bývalý náčelník generálneho štábu OS SR generálporučík v zálohe Peter Vojtek, veliteľ ženijného práporu Sereď podplukovník Dalibor Jelínek a mnohí ďalší hostia.
Československí legionári bránili územnú celistvosť novej republiky len pár mesiacov po jej vyhlásení. Maďarská červená armáda nerešpektovala medzinárodne uznané hranice a snažila sa obsadiť územie južného Slovenska. Jej útvary prenikli v apríli 1919 cez Dunaj. Proti nim boli nasadené jednotky československých legionárov, prevažne z talianskeho frontu. Statočne a hrdinsky, s nasadením vlastných životov sa im najmä v Nových Zámkoch a v okolí, napríklad Slovenského Medera (dnešné Palárikovo) podarilo maďarské jednotky poraziť a postupne vytlačiť z územia Československa.


Pamätník čs. legionárom v PalárikovePamätník čs. legionárom v PalárikovePamätník čs. legionárom v PalárikovePamätník čs. legionárom v PalárikovePamätník čs. legionárom v Palárikove2Pamätník čs. legionárom v Palárikove2Pamätník čs. legionárom v Palárikove2Pamätník čs. legionárom v Palárikove2

Autor: MO SR Miroslav MINÁR , Foto: Štefan Szabo, Palárikovo - Dátum: 30.10.2014
Čítanosť: 6458
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share