Preskocit navigáciu

Staff Ride - historická štúdia v teréne


Staff Ride - historická štúdia v teréne

V dňoch 27. a 28. októbra 2014 bola zorganizovaná pre slovenské ozbrojené sily historická štúdia v teréne „Staff ride“, ktorá mapovala činnosť francúzskych partizánov po boku slovenských partizánov v Slovenskom národnom povstaní, v auguste 1944, na miestach bojov pri Strečne, v prítomnosti pána Didiera Lopinota, veľvyslanca Francúzska na Slovensku. Tento novátorský projekt zorganizovalo spoločne Veľvyslanectvo Francúzska v Bratislave a Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici s prispením Obecného úradu v Strečne.

Najvyšší predstavitelia slovenského rezortu obrany poctili svojou prítomnosťou toto podujatie: náčelník generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim, náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta SR generálporučík Marián Áč a brigádny generál Juraj Krištofovič, zástupca veliteľa pozemných síl OS SR v Trenčíne.

Za francúzsku stranu sa na tomto podujatí zúčastnili: Jeho Excelencia pán Dider Lopinot, veľvyslanec Francúzska na Slovensku a pani Hélène Roos, prvá radkyňa pri Veľvyslanectve Francúzska na Slovensku, ako aj plukovníčka Christine Chaulieu, pridelenkyňa obrany pre Slovensko so sídlom vo Viedni.

Asi tridsať príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny a 11. práporu z Martina sa zúčastnilo na troch prezentáciách akcií francúzskych a slovenských partizánov.

Tieto prezentácie pripravili francúzski a slovenskí historici: plukovník v.v. Frédéric Guelton, bývalý riaditeľ odboru pozemných síl Historickej služby francúzskeho ministerstva obrany, pán Marián Uhrin, historik Múzea SNP (Slovenského národného povstania) a pán František Csefalvay z Vojenského historického ústavu Slovenskej republiky. Pripomenuli rôzne akcie, ktoré viedol prápor kapitána de Lannurien. Tento francúzsky prápor sa zapojil do povstania už v mesiaci auguste 1944 po boku jedného slovenského a jedného sovietskeho práporu, ktoré tvorili brigádu Štefánik. Táto brigáda mala za úlohu spomaliť nemecký postup do regiónu Banská Bystrica a umožniť tak rýchlejší príchod Červenej armády.
Historici vysvetlili pozorným vojakom konkrétny priebeh bojov pri Strečne, ukázali im postavenie a manévre bojujúcich síl.

Táto návšteva prebiehala v troch etapách:
- Prvá etapa prebiehala na zámku Strečno, ktorý je miestom poskytujúcim vynikajúci výhľad na údolie rieky Váh, kde činnosť prebiehala. Krásne slnečné počasie umožnilo ničím nerušený výhľad na hrebene hôr, v okolí ktorých zúrili boje.

- Druhá etapa prebiehala v blízkosti operačnej zóny brigády Štefánik. Účastníci mali možnosť vidieť horské chodníky, ktoré v tom čase využívali bojovníci.

- Tretia a posledná etapa umožnila vzdať poctu francúzskym partizánom položením vencov pri pamätníku, postavenom na ich pamiatku na vrchu Zvonica. Viac ako 50 z 200 francúzskych partizánov položilo svoje životy v bojoch SNP.
Plukovník v.v. Guelton pripomenul význam tohto pamätníka, ktorý pomáha zachovávať pamiatku na tieto boje a na obete francúzskych partizánov a oslavovať ešte aj dnes francúzsko-slovenské priateľstvo.


Staff Ride - historická štúdia v teréneStaff Ride - historická štúdia v teréneStaff Ride - historická štúdia v teréneStaff Ride - historická štúdia v teréneStaff Ride - historická štúdia v teréne

Autor: Úrad PO Francúzska pre Slovensko, Viedeň , Foto: autor - Dátum: 10.11.2014
Čítanosť: 6919
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share