Preskocit navigáciu

Na Záhorí likvidovali kazetovú muníciu


Na Záhorí likvidovali kazetovú muníciu

V rámci medzinárodných dohôd Slovensko prijalo uznesenie vlády o likvidácii kazetovej munície a zaviazalo sa v priebehu 10 rokov všetky zásoby, ktoré majú OS SR budú v rámci výcviku zlikvidovať. Nariadením Náčelníka GŠ OS SR, bolo likvidáciou poverené Národné centrum EOD Nováky.

Príslušníci NC EOD Nováky v priestoroch Vojenského technického skúšobného ústavu Záhorie (VTSÚ) likvidovali v prvý novembrový týždeň delostreleckú muníciu. „Ide o JRKK 122 mm raketometné strely Agát slovenskej výroby, používané v systéme Modular. V súčinnosti s VTSÚ Záhorie sme spracovali technologický postup. Je možné ničiť naraz celú strelu, ale bolo to pomerne finančne náročné na spotrebu pomocného náloživa (trhaviny). Preto sme prišli s novým spôsobom, čiastočnou delaboráciou. Pri ňom odpojíme bojovú časť od letovej. Bojová časť sa likviduje samostatne, používame pri tom plastickú trhavinu a pomocné náloživo UTN-600. Letové motory rozoberáme a pálime (v podstate klasicky vyhoria), tým sa ušetrí pomerne veľká finančná čiastka,“ konštatuje náčelník strediska rozvoja spôsobilosti v NC EOD Nováky major Štefan Zreničík.

Príslušníci NC EOD boli na Záhorí pri likvidácii kazetovej munície už štvrtý raz. Doteraz likvidovali najmä leteckú kazetovú muníciu (išlo o takmer 1 200 kusov trieštivých leteckých bômb a zápalné bomby). Tentoraz premiérovo delostreleckú. V najbližších rokoch budú musieť špecialisti z Národného centra EOD Nováky zlikvidovať množstvo kusov leteckej a delostreleckej kazetovej munície. Najmä strely typu 122 JRKK-AGÁT, letecké kazetové bomby, submuníciu ku kazetovým bombám RBK, ale aj bombové bloky KMGU. Kazetovú muníciu, ktorou momentálne disponujú Ozbrojené sily SR bude v zmysle medzinárodných záväzkov potrebné zlikvidovať do konca roku 2023. Náklady s tým súvisiace sa odhadujú na 5,552 milióna eur. Slovensko sa plánuje stať v roku 2015 signatárom Dohovoru o kazetovej munícii. Prístupový proces začalo ešte tento rok s tým, že po schválení vládou a parlamentom budú ratifikačné listiny uložené u depozitára do konca júna 2015. Pre Slovensko by tak dohovor nadobudol platnosť 1. januárom 2016.


Na Záhorí likvidovali kazetovú muníciuNa Záhorí likvidovali kazetovú muníciuNa Záhorí likvidovali kazetovú muníciuNa Záhorí likvidovali kazetovú muníciuNa Záhorí likvidovali kazetovú muníciuNa Záhorí likvidovali kazetovú muníciuNa Záhorí likvidovali kazetovú muníciuNa Záhorí likvidovali kazetovú muníciu

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 10.11.2014
Čítanosť: 7571
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share