Preskocit navigáciu

Generálporučík Milan Maxim vo Vojenskom výbore EÚ


Generálporučík Milan Maxim vo Vojenskom výbore EÚ

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim viedol delegáciu Slovenskej republiky na rokovaní Vojeského výboru Európskej únie (EUMC) v Bruseli v dňoch 12.-13.11.2014. Za nového Predsedu EUMC bol zvolený grécky generál Mikhail KOSTARAKOS, ktorý funkciu prevezme v novembri 2015 od francúzskeho generála Patricka DE ROUSIERS.

V rámci rokovania EUMC vystúpila novo vymenovaná Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, Federica Mogherini. Informovala o zámere aktívne sa zaoberať otázkami obrany aj v kontexte prípravy Európskej rady o obrane a bezpečnosti 2015. Ďalej sa venovala aktuálnej bezpečnostnej situácii vo svete, misiám a operáciám Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky (SBOP).

Dôležitou agendou zasadania EUMC boli operácie a misie SBOP a stratégie ich transformácie v oblasti Afrického rohu (EUNAVFOR ATALANTA a EUTM Somálsko), v oblasti SAHEL (EUTM Mali) a v Stredoafrickej republike (EUFOR CAR). V rámci diskusie o operácii EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine informoval generál Maxim o predbežnom zámere OS SR vyčleniť aj v roku 2015 jednotku pre okamžité záložné sily a ďalej pokračovať v operácii formou Monitorovacích a styčných tímov (LOT).

Generálny riaditeľ Vojenského štábu EÚ, generál Wolfgan Wosolsobe, informoval o prebiehajúcej revízii Konceptu síl rýchlej reakcie EÚ, optimalizácii procesov generovania síl pre operácie a misie SBOP v duchu štandardov NATO, iniciatíve „Vycvič a vyzbroj“ a možných formách podpory veliteľov misií SBOP. V oblasti podpory „partnerstiev“ predstavil dokument o možnostiach zlepšovania spolupráce s partnerskými krajinami. V danej časti rokovania prítomný srbský NGŠ informoval o perspektívach a formách podpory tejto kandidátskej krajiny do EÚ pre aktivity SBOP. NGŠ OS SR, v reakcii na dané vystúpenie, informoval EUMC o pokračovaní úloh kontaktnej ambasády NATO pre Srbsko aj v nasledujúcich dvoch rokoch.

V rámci ďalších tém odzneli informácie o možnej harmonizácii obranného plánovania s procesmi NATO, legislatívnom rámci Jednotného európskeho neba a predpokladaných scenároch využitia bezpilotných prostriedkov v operáciách a misiách EÚ.
Ďalšie rokovanie EUMC vo formáte náčelníkov generálnych štábov sa uskutoční 19. mája 2015 v Bruseli.


IIII

Autor: Z VP pri VV EÚ , Foto: autor - Dátum: 14.11.2014
Čítanosť: 7194
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share