Preskocit navigáciu

V operácii ALTHEA velia aj slovenské ženy


V operácii ALTHEA velia aj slovenské ženy

V sobotu 29. novembra pricestovalo do operácie ALTHEA v Bosne a Hercegovine 23 vojakov, ktorí v rámci deväťmesačných rotačných cyklov vystriedajú časť z tunajšieho 36- členného slovenského vojenského kontingentu.

„V súčasnosti pôsobí v operácii približne 600 vojakov z 21 krajín. Vojaci Ozbrojených síl Slovenskej republiky majú dôležité postavenie aj preto, lebo Slovensko je vedúcou krajinou Koordinačného centra pre styčné a pozorovacie tímy (LOT),“ uviedol veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Ladislav Kisel.

Tieto tímy sú situované v sedemnástich styčných a pozorovacích domoch (LOT-house) a tvoria ich vojaci z Rakúska, Turecka, Švajčiarska, Poľska, Rumunska, Čile a Slovenska. Slovenské tímy slúžia v troch LOT-domoch v Sarajeve, Foči a Višegrade a je ich spolu deväť.
„Ich úlohou je monitorovať bezpečnostnú situáciu a získavať informácie o prípadných zdrojoch konfliktov či nepokojov. Potom informácie sumarizujeme a postupujeme na veliteľstvo ALTHEA,“ dodal veliteľ.

Podplukovník Kisel poznamenal, že táto rotácia slovenských vojakov sa od predchádzajúcich líši v tom, že veliteľské posty v LOT-tímoch zaujmú až štyri ženy. Uviedol: „Slovenské vojačky prichádzali do operácie ALTHEA už dávnejšie, no teraz plnia veliteľské úlohy v jednotlivých LOT-tímoch nadporučíčky Katarína Pisáriková a Denisa Haasová a poručíčky Mária Chasníková a Markéta Novosadová. Majorka Estera Pásztorová bude na veliteľstve ALTHEA náčelníčkou kancelárie, ktorá v operácii plánuje a zabezpečuje návštevy politikov, diplomatov a vojenských veliteľov. V tejto pozícii strieda majorku Jaroslavu Blažekovú.“


IIIIII

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: autor - Dátum: 01.12.2014
Čítanosť: 9127
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share