Preskocit navigáciu

Monitoring aj vzdelávanie o mínovom nebezpečenstve


Monitoring aj vzdelávanie o mínovom nebezpečenstve

„Už len samotná prítomnosť približne 600-člennej operácie ALTHEA pôsobí v Bosne a Hercegovine ako stabilizujúci prvok,“ konštatoval podplukovník Ladislav Kisel, veliteľ 36-členného slovenského kontingentu v tejto operácii Európskej únie.
„Byť videný“ je aj preto jednou z úloh styčných a pozorovacích tímov (LOT). „Jednotlivé tímy monitorujú bezpečnostnú situáciu a získavajú informácie o prípadných zdrojoch konfliktov či nepokojov prostredníctvom plánovaných brífingov s predstaviteľmi miestnej štátnej správy a samospráv, s riaditeľmi škôl, vedúcimi občianskych združení a podobne,“ uviedol pplk. Kisel. Dodal, že LOT-tímy realizujú aj neplánované mítingy, a to v rámci svojich každodenných patrol. Vedúcou krajinou Koordinačného centra pre styčné a pozorovacie tímy je práve Slovensko. Náčelník tohto centra pplk. Kisel velí tímom z Rakúska, Turecka, Švajčiarska, Poľska, Rumunska, Čile a Slovenska. Sú dislokované v 17 styčných a pozorovacích domoch (LOT-house) s pôsobením pre celé územie Bosny a Hercegoviny. Slovenské tímy slúžia v troch LOT-domoch v Sarajeve, Foči a Vyšegrade a je ich spolu 9.

LOT-tímy sú okrem iného v spolupráci so štátnymi orgánmi Bosny a Hercegoviny zapojené aj do programu vzdelávania žiakov o mínovom nebezpečenstve. S vojakmi ALTHEA sa na nich spravidla podieľa aj predstaviteľ Ozbrojených síl Bosny a Hercegoviny. „V krajine je stále približne 9 400 zamínovaných lokalít a počet nevybuchnutých mín či iného explozívneho materiálu sa odhaduje až na 120-tisíc,“ uviedol rotný Zaim Pleh. Tento profesionálny odmínovač bosniansko-hercegovinskej armády bol vo štvrtok 4. decembra na základnej škole v sarajevskej štvrti Ilidža členom školiaceho tímu nadporučíčky Kataríny Pisárikovej. Uviedol, že od konca vojny v prvej polovici 90. rokov zomrelo v krajine následkom výbuchov explozívneho materiálu 1 650 ľudí, z nich tretina boli deti.
Slovenskí vojaci slúžia aj na veliteľstve operácie ALTHEA v Sarajeve. Pravidelne obsadzujeme pozície náčelníka kancelárie protokolu veliteľa, operačného dôstojníka, náčelníka oddelenia komunikačných a informačných systémov a inštruktora mobilných výcvikových tímov pre KIS. Jeden slovenský dôstojník slúži aj na sarajevskom veliteľstve NATO.

Veliteľ už 11. rotácie slovenských vojakov v operácii ALTHEA pplk. Kisel v súvislosti s nasledujúcimi sviatočným obdobím avizoval, že pri nepretržitom zabezpečení služieb predbežne poltucet slovenských vojakov bude môcť vycestovať domov na dovolenku počas Vianoc. Ďalšia tretina oslávi doma s rodinami Nový rok. „Dôležité je, že sme všetci zdraví a že plnenie úloh pokračuje v zmysle nášho mandátu,“ zdôraznil.


Monitoring aj vzdelávanie o mínovom nebezpečenstveMonitoring aj vzdelávanie o mínovom nebezpečenstveMonitoring aj vzdelávanie o mínovom nebezpečenstveMonitoring aj vzdelávanie o mínovom nebezpečenstveMonitoring aj vzdelávanie o mínovom nebezpečenstve2Monitoring aj vzdelávanie o mínovom nebezpečenstve2Monitoring aj vzdelávanie o mínovom nebezpečenstve2Monitoring aj vzdelávanie o mínovom nebezpečenstve2Monitoring aj vzdelávanie o mínovom nebezpečenstve3Monitoring aj vzdelávanie o mínovom nebezpečenstve3Monitoring aj vzdelávanie o mínovom nebezpečenstve3Monitoring aj vzdelávanie o mínovom nebezpečenstve3

Autor: Pavol Vitko, MO SR , Foto: autor - Dátum: 05.12.2014
Čítanosť: 6470
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share