Preskocit navigáciu

Stretnutie veliacich poddôstojníkov s generálporučíkom Milanom Maximom vo Zvolene


Stretnutie veliacich poddôstojníkov s generálporučíkom Milanom Maximom vo Zvolene

V priestoroch veliteľstva vzdušných síl vo Zvolene sa 10. decembra uskutočnilo zhromaždenie Hlavného poddôstojníka OS SR štábneho nadrotmajstra Vladimíra Beluša s veliacimi poddôstojníkmi. Jeho cieľom bolo vyhodnotenie činnosti štruktúry veliacich poddôstojníkov vo zväzkoch a útvaroch ozbrojených síl. Medzi poddôstojníkov zavítal náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim a zástupca veliteľa vzdušných síl plukovník Vladimír Kováč.

Generál Maxim bol historicky prvým veliteľom Síl výcviku a podpory, stál pri zrode poddôstojníckej akadémie a profesionálneho poddôstojníckeho zboru. Dnes priznáva, že veril úspechu celého procesu, ale v kútiku duše mal určité pochybnosti. „Som rád, že sa nepotvrdili. Znova sa ukázalo, že sa oplatí veriť ľuďom. Poddôstojnícky zbor sa napriek niektorým problémom a nedostatkom stal skutočnou chrbticou ozbrojených síl a dnes už ani nikto z veliteľov a vyšších dôstojníkov nespochybňuje jeho úlohu pri výcviku a výchove vojakov. Dôstojníci už dnes nevidia poddôstojnícky zbor ako nejakú konkurenciu, skôr pomoc. Určité problémy môžu nastať vtedy, keď k jednotke príde mladý neskúsený dôstojník a má tam veliaceho poddôstojníka skúseného vojenského profesionála. Ale život ukazuje, že aj takéto problémy sa dajú riešiť. Som rád, že mnohí poddôstojníci robia dobré meno našim ozbrojeným silám a Slovensku aj počas svojho pôsobenia v zahraničí. Napríklad štábny nadrotmajster Richard Fabricius, ktorý je zástupcom riaditeľa poddôstojníckych kurzov v NATO škole Oberammergau,“konštatuje generál Maxim.

Štábny nadrotmajster Vladimír Beluš vo svojom hodnotení činnosti poddôstojníckeho zboru za rok 2014 pripomenul, že po úpravách a zmenách v kariérnych kurzoch Poddôstojníckej akadémie a v ďalšom odbornom výcviku bola optimalizovaná dĺžka kurzov, ich program, ako aj prehodnotené vysielanie profesionálnych vojakov do spomínaných kurzov. „Spomínanými zmenami, úpravou denného poriadku so zameraním na zvýšenie vyučovacích hodín sa nám podarilo skrátiť rozsah mnohých kurzov a príprav, lepšie využiť čas i finančné prostriedky. Oproti roku 2012, keď nás stál jeden frekventant cca 16,6 eura na deň sme ich v tomto roku pripravovali za 10,5 eura a rezortu takto usporili vyše 335 tisíc eur. Bol uskutočnený doposiaľ najrozsiahlejší proces optimalizácie v kurzoch pre kariérne a odborné vzdelávanie poddôstojníkov a mužstva v martinskom prápore výcviku,“ poznamenal hlavný poddôstojník OS SR.

Ďalej pripomenul, že dôležitou oblasťou, ktorej sa v súčasnom období venujú je optimalizácia hodnostnej štruktúry mužstva a poddôstojníkov v súlade s hodnostnou štruktúrou členských krajín NATO. Ale aj riešenie nepriaznivej situácie v naplnenosti personálu v kategórii mužstva a poddôstojníkov v útvaroch a zariadeniach ozbrojených síl. Hlavnou úlohou na výcvikový rok 2015 je podľa štábneho nadrotmajstra Beluša efektívne využívanie výcviku jednotlivca za riadenia poddôstojníkov v súlade s požadovanými štandardami úrovne základného výcviku, ktoré boli získané pri úspešnom absolvovaní poddôstojníckych kurzov a implementácia skúseností po návrate vojakov zo zahraničných misií. Na záver zhromaždenia spoločne s náčelníkom GŠ OS SR generálporučíkom Milanom Maximom odmenili najlepšieho poddôstojníka OS SR za rok 2014 a udelili vojenské medaily a odznaky vybraným príslušníkom mužstva a poddôstojníkov.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIV

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 11.12.2014
Čítanosť: 8579
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share