Preskocit navigáciu

M. Glváč: Americký minister obrany ocenil, že zvyšujeme výdavky na modernizáciu a rozvoj


M. Glváč: Americký minister obrany ocenil, že zvyšujeme výdavky na modernizáciu a rozvoj

Minister obrany SR Martin Glváč spolu s náčelníkom Generálneho štábu OS SR genpor. Milanom Maximom rokovali v Pentagone s ministrom obrany USA Chuckom Hagelom. Ukončenie operácie ISAF v Afganistane, rozvoj obrannej spolupráce, investície do obrany, či ďalšie modernizačné projekty. Aj o týchto témach hovorili americký a slovenský minister obrany. Chuck Hagel ocenil naše strategické spojenectvo a okrem iného vyzdvihol účasť našich vojakov v operácii ISAF v Afganistane. „Máme výbornú bilaterálnu spoluprácu vo vojenskej oblasti v rámci NATO a osobitne oceňujem príspevok vašej krajiny v Afganistane. Pri tejto príležitosti by som tiež chcel poďakovať za záväzok Slovenska investovať do modernizácie a interoperability, kde sa otvárajú aj nové horizonty pre našu bilaterálnu spoluprácu,“ uviedol Chuck Hagel.

Ako povedal tesne po stretnutí Martin Glváč, amerického ministra ubezpečil, že naši vojaci budú aj naďalej pôsobiť v Afganistane v nebojovej misii. „Pre príslušníkov Ozbrojených síl SR bol Národnou radou SR schválený mandát pre operáciu Resolute Support v Afganistane. Na podporu spojeneckého úsilia sme tam už vyslali 66 profesionálnych vojakov,“ uviedol Martin Glváč.

Ministri hovorili aj o investíciách do obrany. Martin Glváč informoval amerického ministra, že za posledné dva roky sme urobili také opatrenia, aby čo najviac financií išlo do modernizácie. Americký minister obrany ocenil osobný prístup súčasného vedenia k zvyšovaniu výdavkov na modernizáciu. „Aj toto bola príležitosť pre ministra Hagela poďakovať slovenskému ministrovi obrany za záväzok zvýšiť obranný rozpočet na 1,6 % HDP do roku 2020 a zásadne zvýšiť výdavky na modernizáciu,“ uviedol veľvyslanec Theodore Sedgwick. Minister Glváč poďakoval americkému veľvyslancovi za veľmi dobrú spoluprácu a za to, že zorganizoval toto stretnutie.

S americkým ministrom obrany Hagelom Martin Glváč prediskutoval tému obrannej spolupráce. „Už viac ako 20 rokov trvá obranná spolupráca medzi našimi krajinami a významne prispela do modernizácie OS SR a v nej chceme aj ďalej pokračovať. Vďaka pomoci vo forme fondov, ktoré naša krajina využíva už niekoľko rokov sme mohli napomôcť transformačnému procesu našich ozbrojených síl. S ministrom obrany sme hovorili o aktuálnych modernizačných projektoch ozbrojených síl. Americká strana nám ponúkla pomoc pri akvizíciách, napríklad viacúčelových vrtuľníkov. O tejto téme budem samozrejme bližšie informovať doma,“ uviedol M. Glváč.

Minister obrany SR informoval svojho amerického kolegu o opatreniach, ktoré prijala SR v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Minister obrany USA Chuck Hagel ocenil Slovenskú republiku za zabezpečenie reverzného toku plynu a aj za to, že Slovensko významne prispieva v pomoci pre Ukrajinu.

Po stretnutí v Pentagone sa Martin Glváč stretol s admirálom Josephom W. Rixeym, riaditeľom Agentúry pre obrannú bezpečnostnú spoluprácu, s ktorým hovorili o amerických programoch pomoci a o ambíciách Slovenska angažovať sa v rámci programu FMS. Minister obrany počas návštevy USA navštívi základňu Národnej gardy v Indiane a stretne sa s guvernérom Indiany.


III

Autor: MO SR - KOd , Foto: autor - Dátum: 09.01.2015
Čítanosť: 6280
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share