Preskocit navigáciu

M.Glváč: Spolupráca s Indianou by sa mohla posunúť aj za hranice vojenskej oblasti


M.Glváč: Spolupráca s Indianou by sa mohla posunúť aj za hranice vojenskej oblasti

Spolupráca Slovenskej republiky s americkým štátom Indiana by mohla nadobudnúť nový rozmer. Po úspešnej vojenskej spolupráci, ktorá už má 20-ročnú tradíciu by sa mohla posunúť aj do civilnej oblasti, predovšetkým priemyslu. Zhodli sa na tom minister obrany SR Martin Glváč a guvernér štátu Indiana Mike Pence počas spoločného rokovania, v rámci oficiálnej návštevy slovenského šéfa rezortu obrany v Spojených štátoch amerických.

„Nevidím dôvod, prečo by naše krajiny nemohli spolupracovať aj v ďalších oblastiach,“ uviedol na rokovaní minister Glváč. Zároveň pri tejto príležitosti pozval guvernéra Penceho na oficiálnu návštevu Slovenska, kde bude možné prediskutovať spoločné témy aj s ďalšími expertmi.

Šéf slovenského rezortu obrany na stretnutí tiež vysoko ocenil pomoc veliteľa Národnej gardy štátu Indiana generálmajora Martina Umbargera pri rozvoji vzájomných vzťahov medzi slovenskými ozbrojenými silami a americkou armádou. Pripomenul, že poslednou konkrétnou formou spolupráce bola napríklad účasť čaty Národnej gardy Indiana na cvičení Ground Pepper 2014, ktoré sa uskutočnilo v októbri minulého roka na Slovensku.

Vynikajúce vzťahy a výbornú spoluprácu potvrdil na rokovaní aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Milan Maxim. „Rozvíjala sa postupne. Od teoretickej prípravy, ktorá sa postupne pretavila do spoločných cvičení a neskôr aj do nasadenia v rámci medzinárodného krízového manažmentu. Spomeniem predovšetkým operáciu ISAF, kde americkí špeciáli plnili so slovenskými vojakmi svoje úlohy bok po boku,“ povedal.



Autor: MO SR - KOd , Foto: ilustračné - Dátum: 11.01.2015
Čítanosť: 5988
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share