Preskocit navigáciu

M. Glváč: USA ocenili účasť našich vojakov v zahraničných operáciách, našu pomoc Ukrajine a ponúkli nám pomoc pri akvizícii vrtuľníkov


M. Glváč: USA ocenili účasť našich vojakov v zahraničných operáciách, našu pomoc Ukrajine a ponúkli nám pomoc pri akvizícii vrtuľníkov

Americký minister obrany Chuck Hagel ocenil počas návštevy ministra obrany SR Martina Glváča v Spojených štátov amerických účasť slovenských vojakov v zahraničných operáciách, ako aj pomoc Slovenska pre Ukrajinu. Ministerstvo obrany SR zároveň dostalo od americkej vlády ponuku na obstaranie vrtuľníkov prostredníctvom programu FMS (Foreign Military Sales). Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval minister obrany SR Martin Glváč, ktorý minulý týždeň absolvoval spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milanom Maximom pracovnú návštevu v USA.

Medzivládny program Spojených štátov amerických - FMS garantuje nákup vojenskej techniky partnerským a spojeneckým krajinám v obstarávacích cenách americkej armády a realizuje sa bez sprostredkovateľov. Navyše vláda USA sa týmto programom zaručuje, že konečná cena a podmienky dodávok sú pre partnerské krajiny výhodnejšie, ako keby sa mal obdobný produkt obstarávať priamo u výrobcu.

„O tejto ponuke budem informovať Bezpečnostnú radu, vládu a ako sľúbil aj poslancov branno-bezpečnostného výboru,“ uviedol dnes minister obrany SR Martin Glváč na tlačovej konferencii. Zároveň zdôraznil, že akvizícia vrtuľníkov je pre súčasné vedenie rezortu obrany prioritou a túto potrebu nespochybňujú ani predstavitelia minulej vlády.

Ako ďalej šéf rezortu obrany informoval, v prípade, že Bezpečnostná rada SR a vláda schvália nákup amerických vrtuľníkov cez FMS, nákup by sa realizoval postupne. Prvé dva vrtuľníky by však mohli byť dodané ešte v tomto roku. Súčasťou ponúkaného „balíka“ je aj výcvik pilotov, školenia a servis. Program FNS doteraz rezort obrany využíval v menšom objeme napríklad pri nákupe pre špeciálne jednotky. Minister Glváč, ale chce, aby rezort využíval tieto fondy v širšom rozsahu.

Americký veľvyslanec Theodore Sedgwick na tlačovej konferencii dnes zdôraznil, že témami spoločných rokovaní ministra obrany Martina Glváča a amerického ministra obrany Chucka Hagela neboli len nákupy techniky. Minister Hagel poďakoval Slovensku za angažovanosť v Afganistane v operácii ISAF, ale aj Resolute Support. „Taktiež poďakoval Slovensku za zvýšenie svojich výdavkov na obranu, k čomu boli na nedávanom samite vo Walese vyzvané všetky krajiny NATO,“ zdôraznil.

Ako ďalej veľvyslanec uviedol k ponuke nákupu vrtuľníkov cez FMS, vďaka tomuto programu môžu partnerské krajiny nakúpiť techniku za rovnakú cenu ako armáda Spojených štátov amerických. „Keďže my nakupujeme vo veľkom dostávame veľké zľavy. Súčasťou je aj podpora a výcvik. Ide teda o absolútne transparentný program, bez sprostredkovateľa a je presne stanovené, čo kupujúci dostane,“ vysvetlil veľvyslanec Sedgwick. Zároveň pripomenul výhodu interoperability z hľadiska výcviku v rámci NATO.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milan Maxim zdôraznil, že požiadavky na nové vrtuľníky si zadefinovali vojaci. „Ak modernizačné zámery budú pretavené do konkrétnych projektov, tento rok bude lepší aj pre príslušníkov Ozbrojených síl SR,“ zdôraznil.


IIIIIIIIIIIIIIIIII

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 12.01.2015
Čítanosť: 6132
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share