Preskocit navigáciu

TASR: „Žilinskí špecialisti plnia úlohy aj v afganskej podpornej misii“


TASR: „Žilinskí špecialisti plnia úlohy aj v afganskej podpornej misii“

 Žilina 14. januára (TASR) – O bezpečnosť vrchného veliteľa spojeneckých síl v Európe generála Phila Breedlovea sa počas jeho návštevy podpornej misie NATO - Resolute Support v Afganistane starali aj príslušníci žilinského 5. pluku špeciálneho určenia.

 „Druhý mesiac pôsobenia rotovaného slovenského poradného tímu špeciálnych síl na pôde Afganistanu sa začal návštevou generála Breedlovea vo výcvikovom stredisku „Camp Commando ANASOC“. Jeden z generálových brífingov sa odohrával v teréne v kopcoch nad základňou a Žilinčanom sa dostalo dôvery zodpovedať za generálovu osobnú bezpečnosť,“ informoval TASR hovorca 5. pluku špeciálneho určenia Mário Pažický.

      Pripomenul, že dvadsiatka príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia pôsobí v Afganistane od začiatku januára 2015 ako súčasť takmer 40-členného slovenského kontingentu v novej podpornej misii NATO - Resolute Support. „Tím slovenských špecialistov v zoskupení SOAT (Special Operations Advisory Team), ako jeden z tímov Poradenskej skupiny Síl pre špeciálne operácie (SOAG - Special Operations Advisory Group), je zaradený k špeciálnym silám Afganských národných bezpečnostných síl a pracuje pod operačným velením Veliteľstva síl pre špeciálne operácie NATO v Afganistane. Môže byť nasadený v celom priestore operácie podpornej misie NATO Resolute Support. Členovia jednotky plnia úlohy poradenstva a podpory afganským špeciálnym silám a ich veliacim štruktúram a poskytujú operačnú podporu strategickému partnerovi pri podporných úlohách pre celkový chod jednotky – poradenskej skupiny SOAG,“ spresnil Pažický.

 

 Zástupca náčelníka Generálneho štábu OS (Ozbrojených síl) SR Pavel Macko počas decembrovej slávnostnej rozlúčky v Žiline zdôraznil, že pred slovenskými vojakmi stojí ďalšia náročná úloha. „Doteraz sme boli súčasťou medzinárodnej koalície, ktorá v Afganistane vykonávala operáciu ISAF. Jej úlohou bolo zabezpečiť stabilitu, bezpečnosť a postupne cvičiť Afgancov, aby si vedeli poradiť sami. Sformované afganské bezpečnostné zložky sa už od nás veľa naučili, no stále nemajú všetky potrebné spôsobilosti a zručnosti, aby mohli dlhodobo udržať stabilitu svojej krajiny pevne vo vlastných rukách,“ povedal generálmajor Macko.

 

 „Naším základným poslaním v novej podpornej misii je pomôcť pri rozvoji afganskej armády. Jedinečné skúsenosti určite všetci zúročíme v ďalšej profesionálnej kariére,“ dodal veliteľ odchádzajúceho kontingentu podplukovník Pavel Švelka.

 

 Od roku 2002 pôsobilo v Afganistane v 22 rotáciách operácie ISAF 3600 príslušníkov OS SR.



Autor: TASR , Foto: 5. pšu - SOAT - Dátum: 15.01.2015
Čítanosť: 37186
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share