Preskocit navigáciu

Spomienka na padlých priateľov v zbrani


Spomienka na padlých priateľov v zbrani

  ...s blížiacim sa podvečerom všetci Slováci na základni potichu a neformálne prichádzajú k pamätníku - venovanému aj našim kolegom - Patrikovi a Edovi. Ticho narúša len vzdialené monotónne pradenie generátorov. Každý zapaľuje sviečku. Všetci sme ich až príliž dobre poznali. V mysliach sa nám premietajú spoločne zažité situácie. Chvíle zamyslenia sprevádzajú clivé fujarové tóny piesne „Keď raz zomriem“. Sila okamihu premáha každého tvrdého chlapa...

 Týmto spôsobom sme si 27. decembra pripomenuli pamiatku našich priateľov Eda a Paťa a amerického kolegu kapitána Davida Lyona, po oficiálnom spomienkovom akte v deň prvého výročia tragickej udalosti, ktorá navždy poznačila a ešte viac zomkla špeciálov z 5. pluku.

 Kapitán Edmund Makovník a rotmajster Patrik Fraštia zahynuli 27. decembra 2013 v Afganistane pri plnení úloh v operácii ISAF.

 Ceremoniálu sa zúčastnil veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Pavel Švelka, ktorý pricestoval za členmi poradného tímu špeciálnych síl do priestoru ich nasadenia.


Spomienka na padlých priateľov v zbrani I.Spomienka na padlých priateľov v zbrani I.Spomienka na padlých priateľov v zbrani I.Spomienka na padlých priateľov v zbrani I.Spomienka na padlých priateľov v zbrani II.Spomienka na padlých priateľov v zbrani II.Spomienka na padlých priateľov v zbrani II.Spomienka na padlých priateľov v zbrani II.Spomienka na padlých priateľov v zbrani III.Spomienka na padlých priateľov v zbrani III.Spomienka na padlých priateľov v zbrani III.Spomienka na padlých priateľov v zbrani III.Spomienka na padlých priateľov v zbrani IV.Spomienka na padlých priateľov v zbrani IV.Spomienka na padlých priateľov v zbrani IV.Spomienka na padlých priateľov v zbrani IV.Spomienka na padlých priateľov v zbrani V.Spomienka na padlých priateľov v zbrani V.Spomienka na padlých priateľov v zbrani V.

Autor: 5. pšu – SOAT a kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - SOAT - Dátum: 02.01.2015
Čítanosť: 27880
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share