Preskocit navigáciu

M. Glváč: Aj keď je ťažké vracať sa na miesto tragédie vojenského špeciálu, je našou povinnosťou vzdať úctu jej obetiam


M. Glváč: Aj keď je ťažké vracať sa na miesto tragédie vojenského špeciálu, je našou povinnosťou vzdať úctu jej obetiam

Minister obrany SR Martin Glváč si dnes v maďarskej obci Hejce a na vrchu Borsó pripomenul pamiatku 42 obetí najväčšieho leteckého nešťastia v histórii Ozbrojených síl SR. Presne pred deviatimi rokmi – 19. januára 2006 sa len pár kilometrov od slovenských hraníc zrútil vojenský špeciál, ktorý z Kosova viezol príslušníkov slovenského kontingentu KFOR. Nehodu prežil jediný vojak, dnes kapitán Martin Farkaš.

„Dnes som na mieste tejto obrovskej tragédie po tretíkrát. Ten pocit je ale stále ten istý a ešte aj počasie je vždy také nevrlé, ako aj tá atmosféra okolo,“ povedal minister obrany SR Martin Glváč. Zároveň poďakoval všetkým zo slovenskej aj maďarskej strany, ktorí sa každoročne podieľajú na príprave dôstojného pietneho aktu. „Chcem tiež poďakovať všetkým obyvateľom, ktorí sa o toto miesto starajú tak, ako si títo vojaci zaslúžia,“ zdôraznil.

Prezident SR a zároveň hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR Andrej Kiska zdôraznil, že na najväčšiu tragédiu slovenskej armády nezabúdame. „Zahynulo tu 42 ľudí a predčasne sa ukončili ich životy. A tak ako oni robili česť našej krajine, je našou povinnosťou robiť teraz česť ich pamiatke,“ povedal.

„Túto tragédiu mám neustále na pamäti a robíme všetko pre to, aby naši vojaci dokázali zvládnúť čo nakritickejšie situácie,“ povedal na vrchú Borsó náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milan Maxim. Už tradične prišiel vzdať svojim kolegom úctu aj Martin Farkaš. „Nikdy na nich nezabudnem a stále mi chýbajú rovnako,“ povedal.

Najväčšiu leteckú tragédiu v dejinách Ozbrojených síl SR pripomína na priamo mieste rad pamätníkov a v obci Hejce pamätník, ktorý odhalili v roku 2007. Jeho ústredným motívom je bronzová socha padajúcej postavy, obkolesená do bronzu zaliatymi štyrmi 6-metrovými stromami, ktoré sa pri páde lietadla zlomili. Pamätník je postavený na podstavci z tatranskej žuly. Väčšina z vojakov, ktorá pri tragédii zahynula, bola z trebišovského mechanizovaného práporu.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVVV

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - archív - Dátum: 19.01.2015
Čítanosť: 6216
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share