Preskocit navigáciu

V Trenčíne si pripomenuli výročie vojenskej polície


V Trenčíne si pripomenuli výročie vojenskej polície

Slávnostným zhromaždením v Trenčíne si príslušníci Vojenskej polície 29. januára pripomenuli za prítomnosti Vedúceho služobného úradu MO SR Ľudovíta Macháčka, Náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíka Milana Maxima a ďalších hostí svoje jubileum, 24. výročie vzniku. Riaditeľ Vojenskej polície plukovník Milan Hamar pripomenul, že Vojenská polícia vznikla 21. januára 1991 rozkazom č. 76 z 29. decembra 1990 vtedajšieho federálneho ministra obrany s cieľom zabezpečiť realizáciu úloh policajnej ochrany Armády ČSFR. Bola to prvá, plne profesionalizovaná zložka armády.

„Pri pohľade späť môžeme s uspokojením konštatovať, že Vojenská polícia sa od svojho vzniku stala neodmysliteľnou zložkou ozbrojených síl a počas 24 rokov svojej existencie jej príslušníci dokázali plniť zadané úlohy na vysokej profesionálnej úrovni nielen na území Slovenskej republiky, ale aj v medzinárodných štruktúrach a zoskupeniach,“ zdôraznil riaditeľ vojenskej polície. Napríklad v mnohonárodnom prápore vojenskej polície NATO (MNMPBAT) pod poľským velením. Ale aj na Balkáne, Eritrei, Iraku, Východnom Timore, Golanských výšinách a v poslednom období najmä v operácii ISAF v Afganistane a v mierovej misii OSN UNFICYP na Cypre.

Za výborné plnenie úloh na území Slovenska i v zahraničných operáciách a misiách plukovník Hamar udelil príslušníkom vojenskej polície medaily vojenskej polície III. stupňa (bronzová), II. stupňa (strieborná) a plakety. Ocenil aj najlepšieho poddôstojníka vojenskej polície za rok 2014 rotmajstra Jozefa Kmeťa. Medzi odmenenými nechýbal kapitán Roman Kováčik či major Štefan Masaryk z VP Trenčín, rotmajster Slavomír Cmarko a kapitán Edvin Hengerics z OVP Bratislava, major Ján Choma a nadrotmajster Marián Valach z OVaK VP Vlkanová – Hronsek či rotmajster Ľudovít Eichler a rotný Ján Šufliarsky z OVP Prešov. Medzi ocenenými nechýbal ani autor propagačného filmu o Vojenskej polícii kapitán Peter Garaj z Komunikačného odboru Kancelárie MO SR. Po premiérovom premietnutí dokumentu ho slávnostne pokrstil Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim. Svojím odznakom Náčelníka Generálneho štábu OS SR II. triedy ocenil činnosť plukovníka Milana Hamara a dobrú spoluprácu Vojenskej polície a OS SR. Ďalší príslušníci vojenskej polície si prevzali pamätnú medailu ministra obrany SR III. stupňa. Plukovník Hamar na záver zdôraznil, že po minuloročnej zmene svojej organizačnej štruktúry čakajú Vojenskú políciu v tomto roku mnohé dôležité úlohy. Doma i za hranicami Slovenska.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIV

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 29.01.2015
Čítanosť: 7711
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share