Preskocit navigáciu

Stretnutie 1. zástupcu náčelníka GŠ s pridelencom obrany Nemecka


Stretnutie 1. zástupcu náčelníka GŠ s pridelencom obrany Nemecka

Prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Gajdoš sa dnes 3. februára v Bratislave stretol s pridelencom obrany Nemecka akreditovaným v SR podplukovníkom Rüdigerom Heinrichom.
Cieľom ich stretnutia bolo prerokovať otázku zintenzívnenia spolupráce v oblasti vzdelávania.
 
V úvode spoločného rokovania generálporučík Peter Gajdoš vyzdvihol korektnú spoluprácu OS SR s Úradom pridelenca obrany SRN v SR, ako aj intenzívnu spoluprácu medzi ozbrojenými silami (participácia nemeckých vzdušných síl na medzinárodnom cvičení TRIAL MACE VIII a XVI, účasť na medzinárodných leteckých dňoch SIAF a účasť OS SR na medzinárodnej výstave ILA 2008).

Témou rokovania bola aj oblasť spolupráce medzi vojenskými vzdelávacími inštitúciami. Dobrým príkladom je vzájomná spolupráca Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši a Veliteľskej akadémie Bundeswehru v Hamburgu (Führungsakademie der Bundeswehr). Kurzy vo Veliteľskej akadémii Bundeswehru v Hamburgu absolvovalo v rokoch 1992–2008 z radov OS SR 23 absolventov, ktorí sú dôkazom vysokého kreditu absolventov tejto akadémie a získaných znalostí predovšetkým v oblasti velenia a riadenia ozbrojených síl. Z 23 absolventov štúdia dosiahli 9 generálsku hodnosť. Zo šiestich náčelníkov generálneho štábu v rámci novodobých dejín SR sú dvaja absolventi tejto akadémie a traja absolventi pôsobili vo funkcii zástupcu náčelníka generálneho štábu.

Na záver stretnutia generálporučík Peter Gajdoš vyjadril záujem slovenských ozbrojených síl o ďalší rozvoj spolupráce v oblasti vzdelávania a výcviku.


IIIIIIIIIIIIIIIII

Autor: OOd NGŠ , Foto: MO SR - npor. Peter Poldruhák - Dátum: 03.02.2015
Čítanosť: 6205
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share