Preskocit navigáciu

Generál Macko navštívil vojakov pripravujúcich sa misiu UNFICYP


Generál Macko navštívil vojakov pripravujúcich sa misiu UNFICYP

Druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Pavel Macko počas kontroly taktického cvičenia a národnej previerky jednotky UNFICYP zdôraznil: “Každý slovenský vojak, ktorý pôsobí v zahraničnej misii a operácii je vlastne reprezentantom našej krajiny. Preto som bol zvedavý na pripravenosť vojakov, ktorí odídu plniť v polovici marca úlohy do misie OSN UNFICYP na Cyprus. Až na niektoré maličkosti, som spokojný.“

V priestoroch posádkového cvičiska Kolíňanský vrch neďaleko Nitry v tieto dni vrcholí príprava novej rotácie. Podľa zástupcu veliteľa nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády a riadiaceho výcviku podplukovníka Jozefa Paňka v záverečnej príprave je 104 vojakov (z toho 5 žien) z celých ozbrojených síl.
Na Kolíňaskom vrchu taktickým certifikačným cvičením kulminuje ich príprava. Jeho úlohou bolo preveriť spôsobilosť vysielaných vojakov na plnenie operačných úloh v rámci štandardných operačných postupov, ktoré sa od nich vyžadujú počas ich reálneho nasadenia v misii UNFYCIP. Zistiť, či marcová rotácia je nasaditeľná a schopná plniť úlohy. Preverovala sa reakcia vojakov na rôzne druhy incidentov. Napríklad na narušenie integrity nárazníkovej zóny, ale aj úlohy mínovej bezpečnosti, podávanie prvej pomoci, či prácu štábu a podporných jednotiek.

Časť vojakov má už za sebou skúsenosť z pôsobenia v zahraničných misiách a operáciách. Napríklad rotmajsterka Gabriela Šallayová z dopravného krídla Kuchyňa a desiatnik Radovan Kováčik z hlohovského dopravného práporu už na Cypre pôsobili. Pre rotmajstra Richarda Haburu, rotnú Štefániu Hamrákovú a mnohých ďalších príslušníkov ozbrojených síl to bude prvá medzinárodná skúsenosť.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVVV

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 04.02.2015
Čítanosť: 7833
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share