Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu Milan Maxim preveruje pohotovosť Ozbrojených síl SR


Náčelník generálneho štábu Milan Maxim preveruje pohotovosť Ozbrojených síl SR

Dnes v skorých ranných hodinách nariadil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Milan Maxim vykonať cvičnú previerku pohotovosti vo vybraných útvaroch a zariadeniach ozbrojených síl. Previerka pohotovosti sa robí neočakávaným spôsobom a nie sú vopred známe útvary, ani čas previerok.

„Takéto preverenie pohotovosti armády je dôležité tým, že sa robí neočakávane a zvyšuje pripravenosť našich ozbrojených síl, v prípade potreby ich reálneho nasadenia,” povedal minister obrany Martin Glváč.

„Cieľom je preverenie pripravenosti síl a prostriedkov na rýchlu aktiváciu v prípade potreby vyslania deklarovaných síl mimo územia Slovenskej republiky a pri vzniku mimoriadnej udalosti, alebo krízovej situácie na našom území,” uviedol náčelník generálneho štábu Milan Maxim. Zároveň sa preveruje aj zavedenie poznatkov a opatrení prijatých na základe minuloročných neplánovaných cvičení, predovšetkým z cvičenia “Letná búrka 2014”. Okrem deklarovaných síl, ktoré sú v pohotovosti pre sily rýchlej reakcie NATO (NRF), sú tentokrát preverované aj ďalšie útvary, ktoré síce nie sú deklarované pre použitie mimo územia SR, ale sú zaradené do systému síl vysokej pripravenosti v rámci Slovenskej republiky.

„Aktuálna previerka je zameraná na preverenie rýchlej aktivácie potrebných síl, pričom nemá zásadným spôsobom ovplyvniť už prebiehajúci plánovaný výcvik ozbrojených síl,“ dodal generálporučík Milan Maxim.

Podobné neočakávané previerky pohotovosti sú plánované počas celého roku 2015. Aj na základe skúseností zo série neočakávaných cvičení Ozbrojených SR v minulom roku, je plánované postupne zvyšovať intenzitu a komplexnosť výcviku armády s cieľom zvýšiť celkovú pripravenosť Ozbrojených síl a ich schopnosť rýchlej reakcie na nepredvídateľné okolnosti a situácie. Rezort obrany tak napĺňa záväzky, ktoré nám vyplývajú z členstva v NATO a zároveň aj záväzky v rámci domáceho krízového manažmentu v prípade mimoriadnych situácií, či živelných pohrôm.



Autor: MO SR - KOd , Foto: Ilustračné - Dátum: 05.02.2015
Čítanosť: 7151
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share