Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu generálporučík Maxim vyhodnotil minulý rok v ozbrojených silách


Náčelník generálneho štábu generálporučík Maxim vyhodnotil minulý rok v ozbrojených silách

Za účasti prezidenta Slovenskej republiky - hlavného veliteľa Ozbrojených síl SR, ministra obrany SR a ďalších hostí dnes 11. februára náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Milan Maxim, v rámci veliteľského zhromaždenia, vyhodnotil uplynulý výcvikový rok.

Náčelník GŠ generálporučík Maxim oboznámil vedúcich funkcionárov ministerstva obrany a hlavných funkcionárov Ozbrojených síl Slovenskej republiky so strategickými zmenami globálneho bezpečnostného prostredia, ako aj implikáciami, týkajúcimi sa ozbrojených síl Slovenskej republiky v nadchádzajúcom období. Súčasne generálporučík Maxim predstavil zámer a úlohy vyplývajúce pre ozbrojené sily z predsedníctva SR v Rade Európskej únie v roku 2016. Vojensko-odborná časť zhromaždenia bola zameraná na aktuálne otázky obrany a bezpečnosti Slovenskej republiky, NATO a EÚ, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnili plnenie úloh v roku 2014. Ďalej bol objasnený zámer plnenia úloh vo výcvikovom roku 2015 po funkčných oblastiach, kde okrem iného bolo predstavené smerovanie transformácie ozbrojených síl Slovenskej republiky, oblasť výcviku a cvičení v strednodobom horizonte, vrátane stratégie výcviku v rámci krajín V4, zámer budúceho pôsobenia v operáciách medzinárodného krízového manažmentu, ako aj príspevky ozbrojených síl SR do síl reakcie a deklarovaných síl pre NATO a EÚ.
„Verím, že tento rok bude pozitívnejší vďaka novému materiálu a výzbroji, ktorá nám uľahčí plnenie niektorých úloh,“ zhodnotil náčelník Generálneho štábu OS SR.

Minister obrany SR Martin Glváč dnes v rámci veliteľského zhromaždenia náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR informoval najvyššie velenie Ozbrojených síl SR o ďalšom postupe v rámci avizovaných modernizačných projektov. „Postupujeme podľa toho, čo máme v Bielej knihe o obrane SR a v Koncepcii rozvoja vzdušných síl. Zároveň reagujeme na to, čo od nás vyžaduje Aliancia,“ zdôraznil dnes šéf rezortu obrany. Ako ďalej uviedol o modernizačných projektoch je verejnosť informovaná v maximálnej možnej miere. „Občania nedostávajú iba tie informácie, ktoré sú vojenského charakteru a technických riešení,“ zdôraznil.
Podľa ministra Glváča je práve veliteľské zhromaždenie výbornou príležitosťou na diskusiu. „Verím, že aj z neho vyjdú ďalšie podnety a základné požiadavky na ďalší rozvoj ozbrojených síl,“ povedal.

Prezident SR Andrej Kiska dnes počas veliteľského zhromaždenia ocenil modernizáciu slovenskej armády, ktorú odštartovalo súčasné vedenie rezortu obrany. „Ocenil som tiež pôsobenie našich vojakov v zahraničných misiách a poďakoval som sa armáde, že pomáha pri živelných pohromách, požiaroch a veľmi som ocenil túto pomoc občanom našej krajiny,“ povedal hlavný veliteľ OS SR. V súvislosti s modernizáciou ozbrojených síl uviedol, že minister obrany ho pravidelne informuje o všetkých plánoch. „Z týchto nákupov, o ktorých sme s pánom ministrom komunikovali, žiadne pochybnosti z mojej strany nenastali,“ zdôraznil.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVVVVVVIVIVI

Autor: MO SR - KOd, OS SR - OOd NGŠ , Foto: MO SR - Ivan Kelement, Michal Psota - Dátum: 11.02.2015
Čítanosť: 7148
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share