Preskocit navigáciu

Najpočetnejší kurz pre nových vojakov v Martine


Najpočetnejší kurz pre nových vojakov v Martine  

Podľa slov veliteľa roty základného vojenského výcviku kapitána Ľubomíra Porubského majú v súčasnosti v martinskom prápore výcviku početne najväčší kurz pre nových profesionálnych vojakov. Do prvého tohtoročného kurzu nastúpilo 12. januára 192 čakateľov prípravnej štátnej služby. V súčasnosti  v ňom pokračuje 188 čakateľov (z toho 22 žien).

Zástupca veliteľa roty nadporučík František Kantár pripomína, že takmer všetky ženy sú predurčené na základné pozície predovšetkým v mechanizovaných útvaroch. „Hlavne teoretickú časť výcviku zvládajú oveľa lepšie ako muži. Samozrejme ich fyzické danosti a limity sú iné. Prejavuje sa to pri praktickom, najmä poľnom výcviku. Samopal nie je ťažká zbraň, ale pri streľbách sa ukazuje, že čím viac výstrelov má žena k dispozícii, tým viac sú tie posledné nepresnejši. Na druhej strane menšiu fyzickú silu vyvažujú obrovskou vôľou a snahou splniť úlohy. V tomto smere môžu byť príkladom pre mužov.“

Spoločne s veliteľom roty kapitánom Ľubomírom Porubským pripomína aj ďalšiu skúsenosť, ktorá sa ešte v minulosti až tak neprejavovala. Zlá sociálna situácia v mnohých regiónoch Slovenska a nemožnosť nájsť si prácu privádza do ozbrojených síl mnoho absolventov vysokých škôl, aj napriek tomu, že takáto úroveň vzdelania na základné funkcie mužstva nie je potrebná.

Slabá fyzická kondícia mladej „počítačovej“ generácie sa však v januárovom nástupnom termíne základného vojenského výcviku prejavila veľmi výrazne. Vstupné preskúšanie, ktoré čakatelia absolvovali druhý týždeň po príchode do výcviku nedopadlo dobre. Viac ako polovica čakateľov v ňom neuspela. Nadporučík Kantár konštatuje, že je to len dôsledok celkovo slabšej fyzickej pripravenosti celej generácie, ale aj toho, že značná časť čakateľov si zle vybrala disciplíny. Rozhodli sa pre beh na 60 metrov, lebo si mysleli, že takú krátku vzdialenosť predsa zabehnú. Podcenili však nástrahy tejto disciplíny, aj prísnejšie kritériá. V martinskom prápore výcviku sa ich snažia motivovať k zlepšeniu. Prispievajú k tomu výcvik aj rozcvičky a priebežné preskúšanie už naznačilo isté zlepšenie.

Najpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v MartineNajpočetnejší kurz pre nových vojakov v Martine

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 16.02.2015
Čítanosť: 14478
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share