Preskocit navigáciu

Do kín smeruje dokument „5. PLUK – MISIA AFGANISTAN“


Do kín smeruje dokument „5. PLUK – MISIA AFGANISTAN“

 

 V stredu 11. marca 2015 o 19,00 hod. v sále kina CINEMAX v jednom z obchodných centier v Žiline odpremiérujeme nový dokumentárny film režiséra Petra Kaštíla z producentskej dielne Tomáša Sládečka 5. PLUK - MISIA AFGANISTAN.

 Film je obsahovo viazaný na pôsobenie členov žilinského 5. pluku špeciálneho určenia v operácii ISAF v Afganistane. Okrem nich sa však vo filme môžete stretnúť s názormi osôb reprezentujúcich kúlturno-spoločenskú obec Slovenska ako Marián Leško, Eduard Chmelár, Táňa Pauhofová, Ján Sucháň, Peter Nuňéz, Ivo Samson, Marek Majeský, Václav Mika, Adriana Kučerová, či bežných ľudí – verejnosti. 

 


 Posolstvo filmu je venované pamiatke našich priateľov - kapitánovi Edmundovi Makovníkovi a rotmajstrovi Patrikovi Fraštiovi - ktorí zahynuli 27. decembra 2013 v Afganistane pri plnení úloh v operácii ISAF. 

 

     Tvorcovia o filme 

 Tvorcovia charakterizujú film ako reálnu, bezprostrednú a neprikrášlenú sondu do vojny ako takej. Prostredníctvom svedectiev priamych účastníkov vojenskej operácie ISAF – príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia - prináša pohľad na konflikt kultúr a nasadenie slovenskej jednotky Síl pre špeciálne operácie v ňom.

 Prvý krát v histórii boli v roku 2011 nasadení slovenskí „špeciáli“ takpovediac v prvej línii a mohli ako prví okúsiť mandát ofenzívnych koaličných síl na vlastnej koži. Sugestívne a úprimné výpovede týchto chlapov obnažujú ich pohľad na vojnu, na situáciu v krízovej oblasti, na nasadzovanie vlastných životov a v neposlednom rade na fenomén smrti. 5. PLUK - MISIA AFGANISTAN nie je žiadnou rekonštrukciou, ale dokumentom obsahujúcim okrem priamych svedectiev aj priame, autentické a neupravované zábery z ostrých akcií koaličných síl pod vedením slovenských vojakov. Divák dostane odpovede na také háklivé otázky, ako: Aké je to musieť stlačiť spúšť? Dá sa táto práca vôbec zaplatiť? Ako chutí vojna? Ako sa dokážete vyrovnať so smrťou, keď ju máte možnosť sledovať v priamom prenose?

 Tento dokument je jedinečný aj z toho pohľadu, že činnosť, nasadenie a úlohy príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny sú prísne utajované a verejnosti prakticky neprístupné. Cez prizmu tohoto filmu nám dovolili nakuknúť...

oficiálny trailer „5. PLUK - MISIA AFGANISTAN nájdete: tu (link nemusí byť dostupný pre účastníkov pripojených v doméne mil.sk a mod.gov.sk)



názov: 5. PLUK - MISIA AFGANISTAN
premiéra: 11. marec 2015, Žilina

réžia: Peter Kaštíl
scenár: Peter Kaštíl, Milan Vanga
dramaturgia: Mário Pažický
kamera: Viktor Cicko, Milan Vanga, Peter Kaštíl


žáner: dokumentárny film
prístupnosť: nevhodný pre vekovú kategóriu maloletých do 12 rokov
stopáž: 58 min
formát: 2D DCP
SR 2014



Autor: 5. pšu – kpt. Mário Pažický - Dátum: 01.03.2015
Čítanosť: 33207
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share