Preskocit navigáciu

Otvorenie diecéznej synody Ordinariátu OS a OZ SR


Otvorenie diecéznej synody Ordinariátu OS a OZ SR

V priestoroch Klubu MO SR v Bratislave sa 3 . marca uskutočnilo úvodné odborné zhromaždenie kňazov a laikov Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR.

Ordinár OS a OZ SR Mons. František Rábek v jeho úvode pozval všetkých prítomných na spoločnú cestu. „Po grécky sa spoločná cesta povie syn hodos. A z toho vzniklo pomenovanie pre dlhšie porady členov cirkevného spoločenstva pod vedením biskupa. Teda synoda. Náš ordinariát rozvíja svoje pôsobenie v prostredí ozbrojených síl a ozbrojených zborov už 12 rokov. Preto považujem za potrebné, aby sme toto obdobie zhodnotili. Podelili sa o skúsenosti. Ukázali na to, čo sa osvedčilo, ale aj na nedostatky a rezervy,“ priblížil biskup Rábek poslanie synody.

V katedrále ordinariátu v bratislavských Krasňanoch sa uskutočnila pontifikálna svätá omša pri príležitosti 12. výročia Ordinariátu a samotné slávnostné otvorenie dieceznej synody. Zúčastnili sa ho zástupcovia partnerských Ordinariátov z Rakúska, Maďarska a Poľska, ako aj zástupcovia rezortov obrany, vnútra a spravodlivosti. Medzi nimi aj 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Pavel Macko a zástupcovia útvarov a zariadení ozbrojených síl z celého Slovenska.

Práce diecéznej Synody, ktorá sa začala 3. marca 2015 budú trvať až do 1. marca 2017. Vtedy budú uznesenia synodálneho zhromaždenia sformované do záverečných návrhov a oficiálne predstavené. Tým získajú záväznosť cirkevných zákonov a stanú sa vlastne ukazovateľmi smeru pre všetkých členov ordinariátu na ich ďalšej spoločnej ceste.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVVVVVVIVIVIVIVIIVII

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 04.03.2015
Čítanosť: 5867
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share