Preskocit navigáciu

Spomienka na generálov popravených v roku 1945


Spomienka na generálov popravených v roku 1945

Pri príležitosti spomienky na štyroch slovenských generálov - Augustína Malára, Jána Goliana, Štefana Jurecha a Rudolfa Viesta, popravených v roku 1945, členovia Klubu generálov Slovenskej republiky dnes 4. marca  v Bratislave zorganizovali spomienkové stretnutie.

Účastníkov pietneho stretnutia na úvod privítal podpredseda Klubu generálov SR a bývalý náčelník GŠ OS SR generálporučík Peter Vojtek. Zúčastnili sa ho, okrem členov klubu generálov, aj bývalí náčelníci Generálneho štábu Ozbrojených síl SR – generál v.v. Milan Cerovský a generál v.v. Ľubomír Bulík, predseda Klubu generálov SR generálmajor František Blanárik a syn generála Štefana Jurechu podplukovník v.v. Marcel Jurech. V mene velenia Ozbrojených síl Slovenskej republiky pozvanie prijal 2. zástupca náčelníka GŠ OS SR generálmajor Pavel Macko.

Pietne spomienkové stretnutie začalo položením vencov k Pamätníku zmierenia.
„Druhá svetová vojna a vystúpenie Slovákov v boji proti fašizmu, patria k výrazným míľnikom našej histórie. Pre našu súčasnosť je preto veľmi dôležité, zvlášť v roku 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny, pripomínať si výrazné osobnosti tej doby. Aj keď osudy týchto Slovákov v generálskych hodnostiach počas 2. svetovej vojny boli rozdielne, nakoniec ich životné cesty doviedli k rovnakému tragickému koncu v koncentračnom tábore. Slovenskí vojaci a celá slovenská spoločnosť by na nich nemala nikdy zabudnúť“, povedal generálporučík Peter Vojtek.

Na slová generálporučíka Vojteka nadviazal generálmajor Macko, ktorý vo svojom príhovore povedal: „Je dôležité pripomínať si odhodlanie, statočnosť a odvahu významných osobností, na ktoré môžeme byť spoločne hrdí. Pri udržiavaní našich vojenských tradícií je dôležité ctiť si históriu a nasledovať veľké vzory. Slovenská republika napĺňa odkaz bojovníkov za slobodu ako člen Severoatlantickej aliancie a Európskej únie na mnohých miestach sveta. Naši vojaci, doma i v zahraničných operáciách, sú v boji za demokraciu spolutvorcami nádeje a viery v lepší a bezpečnejší svet.“

Ako prejav úcty a vďaky všetkým odvážnym a statočným ľuďom, ktorí nehľadiac na osobnú bezpečnosť aktívne vystúpili na obranu vlasti, podstúpili utrpenie a obetovali vlastný život, prítomní spoločne zapálili sviece.

Spoločná modlitba a pietna skladba „Večierka“, v podaní trubača z Vojenskej hudby OS SR, ukončili dnešné pietne spomienkové stretnutie.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVVVVVVIVIVIVIVII

Autor: OOd NGŠ , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 04.03.2015
Čítanosť: 6014
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share