Preskocit navigáciu

Náčelník GŠ OS SR generálporučík Maxim sa stretol s tureckým náčelníkom generálneho štábu


Náčelník GŠ OS SR generálporučík Maxim sa stretol s tureckým náčelníkom generálneho štábu

Na základe pozvania náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Tureckej republiky sa náčelník GŠ OS SR generálporučík Milan Maxim v utorok 3. marca v tureckej Ankare stretol s generálom Necdetom Özelom.

Cieľom stretnutia náčelníkov generálnych štábov ozbrojených síl bolo potvrdenie štandardných bilaterálnych slovensko-tureckých vzťahov prostredníctvom prediskutovania tém a možností rozvoja bilaterálnej spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany. Aktuálne stretnutie náčelníkov GŠ ozbrojených síl oboch krajín nadväzuje na vlaňajšiu návštevu ministra obrany SR v Turecku.

Náčelník GŠ OS SR generálporučík Milan Maxim počas stretnutia poďakoval náčelníkovi GŠ OS Tureckej republiky generálovi Necdetovi Özelovi za pozvanie a za srdečné privítanie. V rámci rokovania s tureckým kolegom zhodnotil doterajšiu pozitívnu bilaterálnu spoluprácu medzi Slovenskou republikou a Tureckom. Podľa slov náčelníka GŠ OS SR obsah a rozsah tejto spolupráce zodpovedal vzájomným potrebám, požiadavkám, obojstranným záujmom a možnostiam. Zároveň generálporučík Maxim priblížil zahraničnému partnerovi ambíciu zlepšiť a rozšíriť úroveň spolupráce, najmä v oblasti výcviku s využitím výcvikových zariadení a centier, vzdelávania a cvičení.

V oblasti výcviku a vzdelávania OS SR ponúkli možnosť využiť viacero výcvikových centier, ako napr. Centrum výcviku Lešť, ktoré je zamerané na výcvik špeciálnych jednotiek. Na území SR je zároveň možné uskutočňovať špecializovaný výcvik s reálnymi toxickými a chemickými látkami vo VTC RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch, ktoré je svojim zameraním jedinečné v celej strednej Európe. Generálporučík Maxim do pozornosti tureckému partnerovi dal aj Centrum výnimočnosti pre oblasť likvidácie nevybuchnutej munície (NATO CoE EOD) v Trenčíne, ktorého odborné kurzy prispievajú k zvyšovaniu kvalifikovanosti absolventov.

V rámci rokovania náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Tureckej republiky  generál Necdet Özel, okrem iného, informoval slovenskú delegáciu o regionálnej bezpečnostnej situácii a o pôsobení tureckých ozbrojených síl v operáciách medzinárodného krízového manažmentu.

Obaja generáli vyhodnotili spoločné stretnutie ako priateľské, hodnotné a konštruktívne a potvrdili, že vidia priestor na naplnenie predstavených ambícií na zlepšenie a rozšírenie úrovne vzájomnej spolupráce. Turecká strana predbežne prejavila záujem o využitie Výcvikového centra Lešť a zároveň sa rozhodli vyslať pozorovateľov na medzinárodné cvičenie Slovak Shield 2015. Na záver stretnutia generálporučík Maxim pozval náčelníka GŠ tureckých ozbrojených síl generála Özela na recipročnú návštevu Slovenskej republiky.

V rámci zahraničnej cesty náčelník GŠ OS SR generálporučík Maxim navštívil aj Vojenskú akadémiu v Istanbule. V rámci rozhovoru s veliteľom istanbulskej Vojenskej akadémie generálom Abdullahom Recepom sa venovali téme vojenského vzdelávania. OS SR v minulosti aktívne využívali ponuky na účasť príslušníkov OS SR v kurzoch organizovaných Školiacim strediskom „Partnerstva za mier“ (Partnership for Peace) v Ankare a v kurzoch Centra výnimočnosti "Defence against Terrorism". V oblasti vzdelávania náčelník GŠ OS SR zároveň ponúkol možnosť zapojiť sa do kurzu ISOC (International Staff Officers Course), organizovaného Akadémiou ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši. Ambíciou OS SR je podľa slov generálporučíka Maxima využívať ponuky na účasť príslušníkov ozbrojených síl oboch krajín v kurzoch na recipročnej báze.


III

Autor: OOd NGŠ , Foto: GŠ OS Tureckej republiky - Dátum: 04.03.2015
Čítanosť: 6877
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share