Preskocit navigáciu

Striedanie vojakov v mierovej misii UNFICYP


Striedanie vojakov v mierovej misii UNFICYP

V dňoch 17. až 26. marca sa uskutoční pravidelná rotácia personálu slovenského kontingentu mierových síl OSN UNFICYP. Dva spiatočné lety z letiska Sliač na letisko Larnaca na Cypre a späť zabezpečujú Vzdušné sily Armády Českej republiky svojimi lietadlami. Celkovo sa obmení v slovenskom kontingente 77 pozícií profesionálnych vojakov.

V predchádzajúcom období absolvovali v slovenských výcvikových zariadeniach prípravu, ktorá vyvrcholila záverečným kontrolným cvičením v priestore cvičiska Kolíňanský vrch neďaleko Nitry. Po ňom bolo vybraných nakoniec spomínaných 77 profesionálnych vojakov. Medzi nimi je aj 5 vojačiek. V priebehu medzipristátia na letisku v maďarskom Kecskeméte sa k nim pripoja aj maďarskí a srbskí vojaci, ktorí spoločne pôsobia v Sektore 4 pod slovenským velením. Slovensko v spomínanom sektore prevzalo velenie v júni 2001 od Rakúska. Je to po prvý raz v histórii, čo Slovensko velí v niektorom zo sektorov mierovej misie OSN.

V súčasnosti pod slovenským velením pôsobia okrem vojakov maďarských a srbských ozbrojených síl, ako aj vojenskí pozorovatelia – styční dôstojníci z Chorvátska a Ukrajiny.


IIIIIIII

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 16.03.2015
Čítanosť: 6493
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share