Preskocit navigáciu

Generál Maxim: „Pripravenosť našich vojakov je vysoko hodnotená a to nielen po profesionálnej stránke.“


Generál Maxim: „Pripravenosť našich vojakov je vysoko hodnotená a to nielen po profesionálnej stránke.“

 Vo štvrtok 26. marca 2015 sa v neskorých nočných hodinách vrátil do vlasti z trojdňovej zahraničnej cesty náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generálporučík Milan Maxim. Šéf armády navštívil svoje jednotky podpornej misie NATO Resolute Support (RS) v Afganistane priamo v priestore ich nasadenia.

 Bohatý program návštevy generála Maxima dopĺňali aj stretnutia s reprezentantmi koaličných síl či Afganskej národnej armády. „Som úprimne prekvapený, ako vysoko hodnotia títo funkcionári pripravenosť našich vojakov pre plnenie úloh a to nielen po stránke profesionálnej. Podľa ich slov naši vojaci neplnia svoje úlohy mechanicky, teda iba to, čo majú osvojené drilom. Vnímajú ich ako vojakov pristupujúcich k svojim povinnostiam ľudsky, so srdcom, ako vojakov snažiacich sa svoje schopnosti, zručnosti a um odovzdať v maximálnej možnej miere a najmä efektívnym spôsobom“, povedal generál Maxim. Okrem nášho národného podporného prvku navštívil aj Najvyššie veliteľstvo misie Resolute Support, kde rokoval so zástupcom veliteľa generálporučíkom Carstenom Jacobsonom. Neskôr sa stretol aj s generálmajorom Sayed Abdul Karimim, veliteľom špeciálnych operácií Afganskej národnej armády.

 Maxim ďalej povedal: „Nie som príslušníkom špeciálnych síl, no musím sa s obrovskou úctou vyjadriť k práci našich špeciálov. Držím im palce! Pocit z návštevy mojich vojakov v operácii predčí moje prvotné očakávania. Očakával som totiž určité, povedzme pôrodné bolesti z transformácie z operácie ISAF na misiu Resolute Support. U mojich vojakov som cítil presvedčenie, že to čo robia, robia najlepšie ako vedia a majú plný potenciál pre pokračovanie vo svojom poslaní. Veľmi dobre som sa cítil v prostredí koaličných partnerov a partnerov z afganských síl, ktorí mi otvorene dávali najavo, že náš príspevok do podpornej operácie RS patrí k najlepšiemu v Afganistane.“

 V Afganistane má Slovensko v súčasnosti nasadených takmer štyridsať vojakov. Ich jadro tvorí dvadsiatka členov 5. pluku špeciálneho určenia – útvaru Síl pre špeciálne operácie. „Do budúcnosti sa v súlade s platným mandátom počíta s doplnením kontingentu o šestnásť vojakov, avšak nepatriacich k špeciálnym silám. Pôjde o spojovacie odbornosti. Takto by sme mali pokračovať až do roku 2016“, dodal Maxim.

 Mimo spomenutých členov národného podporného prvku pôsobí priamo v Kábule, hlavnom meste Afganistanu, niekoľko slovenských vojakov v najvyššom veliteľstve Resolute Support a dvaja zdravotníci v poľných nemocniciach.

 V štruktúre najvyššieho veliteľstva špeciálnych síl v Afganistane NSOCC-A reprezentuje slovensko jeden kmeňový člen 5. pluku špeciálneho určenia.

 „Našim základným poslaním v podpornej misii Resolute Support je pomôcť pri rozvoji afganskej armády. Snažíme sa tu zúročovať všetky naše doterajšie skúsenosti“, povedal veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Pavel Švelka.

 V čase vizitácie generála Maxima bolo v okolí základní zaregistrovaných niekoľko bezpečnostných incidentov – útokov.

 O bezpečnosť najvyššieho slovenského veliaceho generála sa v čase celého pobytu na vojnou zmietanom území Afganistanu starali výlučne príslušníci žilinského 5. pluku špeciálneho určenia prechodne pôsobiaci v Afganistane.

 

fotoreport z cesty nájdete: tu



Autor: 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - kpt. Mário Pažický - Dátum: 27.03.2015
Čítanosť: 16475
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share