Preskocit navigáciu

M. Glváč: Už 11 rokov patríme do elitného spoločenstva, ktoré je garantom našej bezpečnosti


M. Glváč: Už 11 rokov patríme do elitného spoločenstva, ktoré je garantom našej bezpečnosti

Slovenská republika si pripomína už 11. výročie od svojho vstupu do Severoatlantickej aliancie. Vstupom do tohto elitného spoločenstva sa jednoznačne posilnila naša bezpečnosť a dnes má naša krajina tie najvyššie bezpečnostné záruky.

„Bezpečnosť vytvára tie najlepšie predpoklady pre investície a väčšiu prosperitu celej spoločnosti,“ zdôraznil minister obrany SR Martin Glváč. Ako ďalej pripomenul, práve vstup do NATO mal zásadný vplyv na zmenu charakteru Ozbrojených síl SR.

„Dnes máme plne profesionálnu armádu, ktorá má svoje stabilné miesto v ozbrojených zložkách našej krajiny. Naši vojaci pravidelne pomáhajú obyvateľom Slovenska v rámci domáceho krízového manažmentu a rovnako významné je aj ich pôsobenie v rámci medzinárodného spoločenstva,“ povedal šéf rezortu obrany.

Cez aktívne angažovanie sa v medzinárodnom krízovom manažmente získavajú naši vojaci nevyhnutné skúsenosti aj pre zlepšovanie našich ozbrojených síl. „V zahraničných operáciách sa doteraz vystriedali tisícky slovenských vojakov a ich práca je zo strany zahraničných partnerov vysoko hodnotená,“ povedal šéf rezortu obrany. Zároveň pripomenul, že skúsenosti získavajú naši vojaci aj vďaka spoločným cvičeniam s ďalšími členskými krajinami.

Aj podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milana Maxima sú dnes Ozbrojené sily SR rešpektovaným prispievateľom do spoločného úsilia spojencov v medzinárodnom krízovom manžmente. „Na druhej strane to neznamená, že vstupom do NATO Slovenská republika nemusí vynakladať nevyhnutné zdroje na obranu. Súčasná bezpečnostná situácia v blízkosti našich hraníc nás utvrdzuje v tom, že vynakladať výdavky na zaručovanie obrany je nevyhnutnou potrebou zebezpečenia stability a prosperity krajiny aj regiónu,“ zdôraznil.

Slovenská republika vstúpila do Severoatlantickej aliancie 29. marca 2004 spolu s Bulharskom, Estónskom, Lotyšskom, Litvou, Rumunskom a Slovinskom.



Autor: MO SR - KOd , Foto: Ilustračné - Dátum: 30.03.2015
Čítanosť: 10969
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share