Preskocit navigáciu

Rokovanie zástupcov náčelníkov Generálnych štábov Ozbrojených síl SR a Armády ČR


Rokovanie zástupcov náčelníkov Generálnych štábov Ozbrojených síl SR a Armády ČR

Prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Gajdoš sa dnes 30. marca 2015 stretol s prvým zástupcom náčelníka Generálneho štábu Armády Českej republiky generálporučíkom Josefom Bečvářom. Témami dnešného pracovného rokovania, ktoré sa uskutočnilo na základe pozvania 1. zástupcu náčelníka GŠ OS SR, boli reforma Ozbrojených síl SR, obranné plánovanie a vzájomná spoluprácu Ozbrojených síl SR a Armády Českej republiky.

V rámci rokovania prvý zástupca náčelníka GŠ OS SR generálporučík Gajdoš vyzdvihol nadštandardnú spoluprácu slovenských ozbrojených síl s Armádou Českej republiky. Ďalej podčiarkol skutočnosť, že bilaterálne vzťahy s Českou republikou v oblasti obrany sú na veľmi dobrej úrovni s perspektívou pokračovania do budúcnosti. Generálporučík Gajdoš v rámci diskusie potvrdil, že OS SR majú záujem o prehlbovanie a pokračovanie nadštandardnej spolupráce aj v budúcnosti v rôznych oblastiach. Ako príklad spolupráce uviedol spoločné projekty napríklad v oblasti Cross-border Operation (cezhraničná spolupráca pri ochrane vzdušného priestoru) či spoločné cvičenia (ženijných špecialistov, chemických špecialistov, letectva a iných.)

Okrem prvého zástupcu sa s generálporučíkom Bečvářom dnes stretol aj náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim. Náčelník GŠ OS SR potvrdil vzájomné nadštandardné vzťahy medzi krajinami. Excelentným príkladom nadštandardných vzťahov náčelníkov generálnych štábov sú pravidelné každoročné stretnutia na tzv. prihraničných stretnutiach. V rámci spoločnej diskusie si vymenili názory na aktuálnu bezpečnostnú situáciu.

V rámci programu si generálporučík Bečvář so záujmom prezrel Sieň cti a slávy MO SR, v ktorej sú prezentované tie najpočetnejšie operácie medzinárodného krízového manažmentu, keďže príslušníci OS SR sa zapojili celkovo do 29 operácií v 21 krajinách na troch svetových kontinentoch.

Generálporučík Josef Bečvář na záver svojej dnešnej návštevy na Slovensku prejavil veľkú spokojnosť s prezentáciou OS SR a poďakoval za ústretové privítanie. Dnešná návšteva bola jeho poslednou vo funkcii prvého zástupcu náčelníka GŠ AČR, pretože 30. apríla 2015 nahradí vo funkcií náčelníka Generálneho štábu AČR armádneho generála Petra Pavla, ktorý bol zvolený do funkcie predsedu Vojenského výboru NATO.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Autor: OOd NGŠ , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 30.03.2015
Čítanosť: 9035
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share