Preskocit navigáciu

Generálmajor Pavel Macko na konferencii OSN v New Yorku


Generálmajor Pavel Macko na konferencii OSN v New Yorku

Druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Pavel Macko sa, v zastúpení náčelníka Generálneho štábu OS SR, v dňoch 26. a 27. marca 2015 zúčastnil konferencie náčelníkov Generálnych štábov členských krajín OSN, konanej v New Yorku, na tému mierových misií.

Konferencia je na pôde OSN bezprecedentným formátom, reagujúcim na nové hrozby plynúce z aktuálneho svetového diania, na ktoré je potrebné nájsť nové efektívne odpovede. Cieľom stretnutia bolo zvýšiť povedomie o mierových operáciách a podporiť interakciu medzi štátmi.

Konferenciu náčelníkov Generálnych štábov členských krajín OSN na tému mierových misií otvoril generálny tajomník OSN Ban Ki-moon, ktorý na úvod poukázal na historický charakter stretnutia so 108 náčelníkmi generálnych štábov, ktoré sa v takomto formáte na pôde OSN ešte neudialo. Zástupca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie Hervé Lasdous privítal účastníkov konferencie a vystúpil s úvodným príspevkov na tému „Mierové operácie OSN v súčasnom politickom, strategickom a operačnom prostredí.“ Aktuálnymi témami rokovaní OSN v oblasti krízového manažmentu boli aj „Regionálna európska konferencia o podpore mierových operácií OSN“ a „Rodové záležitosti.“ Účastníci konferencie diskutovali aj o nových výzvach komplexnosti misií a operácií v strategickom a operačnom prostredí.

Výsledkom konferencie bolo prijatie komuniké, ktorého odkazom je porozumenie zmyslu a potreby mierových operácií. Konferencia, okrem iného, poskytla komplexné porozumenie aktuálnych výziev mierových operácií a ich požiadaviek, zdôraznenie potreby adekvátneho tréningu a výbavy personálu, aby bol pripravený čeliť novým hrozbám a identifikáciu oblastí, v ktorých OSN potrebuje podporu a záväzky členských štátov.


IIII

Autor: OOd NGŠ , Foto: plk. M. Kurilla - Dátum: 02.04.2015
Čítanosť: 7164
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share