Preskocit navigáciu

Walters navštívil 5. pluk


Walters navštívil 5. pluk

 Na začiatku apríla 2015 (1. - 3.) hostil 5. pluk špeciálneho určenia veliaceho poddôstojníka Veliteľstva špeciálnych síl NATO (NSHQ – NATO Special Operations Headquarters) štábneho nadrotmajstra Derricka Waltersa.

 Okrem rokovaní s partnerom – veliacim poddôstojníkom žilinského 5. pluku špeciálneho určenia nadromajstrom Martinom Boháčikom, ktorý ho celou návštevou i sprevádzal – stretol sa aj s veliteľom pluku plukovníkom Ľubomírom Šebom. Nosnou témou tohto stretnutia bolo súčasné a budúce pôsobenie členov 5. pluku v operáciách medzinárodného krízového manažmentu (MKM) NATO. Walters tiež tlmočil Šebovi závery z veliteľskej konferencie veliteľa Najvyššieho veliteľstva spojeneckých síl v Európe (NSHQ SACEUR – NATO Supreme Allied Commander Europe) z marca tohto roku z pohľadu NSHQ.

 K ďalším výrazným témam, rezonujúcim na pôde žilinských špeciálov, patrili vzdelávanie poddôstojníkov pluku v odborných, ale i kariérnych kurzoch a operačné nasadenie v MKM. Tu Walters vysoko ocenil jazykovú a odbornú pripravenosť poddôstojníckeho personálu pluku.

 V závere návštevy sa tiež pochvalne vyjadril o vysokom kredite žilinčanov v Resolute Support - operácii v Afganistane, no pripomenul aj potrebu budovania „networku“ – siete veliacich poddôstojníkov Síl pre špeciálne operácie krajín Aliancie.


Walters navštívil 5. pluk I.Walters navštívil 5. pluk I.Walters navštívil 5. pluk I.Walters navštívil 5. pluk I.Walters navštívil 5. pluk II.Walters navštívil 5. pluk II.Walters navštívil 5. pluk II.Walters navštívil 5. pluk II.Walters navštívil 5. pluk III.

Autor: 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - rtm. Dominik Rucek - Dátum: 09.04.2015
Čítanosť: 26281
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share