Preskocit navigáciu

Náčelník GŠ generálporučík Maxim zablahoželal genpor. v.v. Jánovi Husákovi k 92. narodeninám


Náčelník GŠ generálporučík Maxim zablahoželal genpor. v.v. Jánovi Husákovi k 92. narodeninám

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim v utorok 14. apríla, spoločne s predsedom a podpredsedom Klubu generálov SR, generálmajorom Františkom Blanárikom a generálporučíkom Petrom Vojtekom, osobne zablahoželali generálporučíkovi vo výslužbe Jánovi Husákovi pri príležitosti jeho 92. narodenín, ktoré oslávil uplynulý víkend.
Do ďalších rokov mu spoli popriali najmä veľa zdravia a veľa životnej energie. Pri tejto slávnostnej príležitosti mu zároveň generálporučík Maxim udelil pamätnú medailu náčelníka Generálneho štábu OS SR I. stupňa.

Generálporučík v.v. Husák si počas rozhovoru s návštevou zaspomínal na svoje začiatky.
„Manželmi sme 68 rokov a teraz môžem povedať, že sme mali krásny život. Snažili sme jeden druhého vždy podporovať a boli sme stále spolu. A ... mi vždy vytvárala podmienky pre prácu,“ povedal oslávenec, pre ktorého byť vojakom znamenalo naplnenie životných ideálov.

Ján Husák sa narodil 12. apríla 1923 v Sasinkove. Ako vojak základnej služby v roku 1944 absolvoval poddôstojnícku školu v Poprade a od augusta toho roka sa s celou jednotku aktívne zúčastnil Slovenského národného povstania. Po jeho potlačení sa stal príslušníkom partizánskej skupiny Národný pomstiteľ, ktorá pôsobila v Tríbečských vrchoch. Od mája 1945 naďalej slúžil vo vojenskej jednotke v Poprade. Počas dlhej a bohatej vojenskej kariéry až do roku 1972 pôsobil na rôznych postoch v rámci armády. Do roku 1976 pôsobil na pozícii náčelníka Kancelárie ministra NO ČSFR v Prahe a potom do roku 1986 slúžil na veliteľstve Varšavskej zmluvy v Moskve.
V rokoch 1989 – 1992 pôsobil Ján Husák ako tajomník okresného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) v Nitre a v rokoch 1992 – 1998 ako predseda SZPB v Bratislave. Pri príležitosti 50. výročia SNP ho prezident Slovenskej republiky v roku 1994 povýšil do hodnosti generálporučíka vo výslužbe. Je držiteľom 12 domácich a 8 zahraničných vyznamenaní.
Generál Husák je aj zakladateľom športovo náučného partizánskeho chodníka Skýcov – Zlatno, ktorý sa od roku 1988 koná každoročne v Tríbečských horách. V súčasnosti žije v Skýcove.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIV

Autor: OOd NGŠ , Foto: OS SR - Peter Poldruhák - Dátum: 14.04.2015
Čítanosť: 6488
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share