Preskocit navigáciu

V Trenčíne oceňovali odbojárov


V Trenčíne oceňovali odbojárov

V priestoroch kongresovej sály Trenčianskeho samosprávneho kraja ocenili 14. apríla účastníkov národného boja za oslobodenie z regiónu. Patria medzi 1715 účastníkov odboja, ktorým minister obrany udelil Pamätnú medailu k 70. výročiu Slovenského národného povstania a ukončenia druhej svetovej vojny.

Za ich odvahu a účasť v oslobodzovacom boji im poďakoval zástupca veliteľa pozemných síl brigádny generál Juraj Krištofovič i predseda trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Na podujatí bol prítomný aj prezident Zväzu vojakov SR plukovník v. v. Tomáš Švec a ďalší hostia. Medzi ocenenými bol aj 94 ročný nadrotmajster v. v. Štefan Šteflovič, ktorý v čase bojov na Dukle pôsobil ako veliteľ druhej roty, 3. brigády 1. čs. armádneho zboru či plukovník v. v. Pavol Liška. Ten prešiel ako príslušník protitankovej roty bojmi v SNP, od Tisovca, cez Dobrú Nivu až po ústup do hôr cez Krížnu.

Spoločne s ďalšími ocenenými zaspomínali na ťažké vojnové obdobie. Pripomenuli, že aj napriek tomu by sa znova rozhodli zúčastniť národného boja za oslobodenie. Z roka na rok sa ich stretáva čoraz menej. Väčšina má vyše 90 rokov, zdravotný stav mnohým z nich znemožnil účasť na stretnutí. Medailu prišli za nich prevziať ich rodinní príslušníci.


IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIVIVIVIVIVIV

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 15.04.2015
Čítanosť: 5012
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share